Home

Achtergrond 154 x bekeken

Kamer wil hergebruik jeugdgevangenissen

De drie jeugdgevangenissen die tijdelijk dichtgaan, moeten snel een nieuwe bestemming krijgen.

Dat vindt de Tweede Kamer. Het CDA denkt aan het opsluiten van jongeren die zijn veroordeeld omdat ze ernstige overlast veroorzaakten. De PvdA mikt op de behandeling van jongeren met een licht verstandelijke beperking die in de misdaad terecht dreigen te komen.

Donderdag praat de Kamer met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over zijn voornemen drie jeugdgevangenissen tijdelijk buiten gebruik te stellen. Het aantal ernstige delicten door jongeren is de laatste jaren sterk gedaald en er zitten sinds kort in de gevangenissen geen jongeren meer die eigenlijk jeugdzorg nodig hebben.

CDA'er Coskun Çörüz denkt dat de jeugdgevangenissen plaats kunnen bieden aan veroordeelde relschoppers, die overlast hebben veroorzaakt in bijvoorbeeld Gouda, Culemborg en op het strandfeest bij Hoek van Holland. Ook jonge daklozen en drugsverslaafden die wat op hun kerfstok hebben kunnen er terecht om hun straf uit te zitten en geholpen te worden.

Zijn PvdA-collega Lea Bouwmeester ziet een tendens dat steeds meer gemakkelijk te beïnvloeden jongeren met een laag IQ in jeugdbendes terechtkomen. Zij zouden kunnen worden geholpen in de jeugdinrichtingen die leeg komen te staan. Het geld dat overblijft van de jeugdgevangenissen, kan dan overgeheveld worden naar de volksverzekering AWBZ, waar de opvang van licht verstandelijk gehandicapten is ondergebracht. Voor deze doelgroep bestaan nu wachtlijsten.

De SP wil de gevangenissen helemaal niet dicht hebben, maar ze gelijk inzetten als instellingen voor gesloten jeugdzorg en als opvang voor asielzoekers en slachtoffers van mensenhandelaars en loverboys. Ook de VVD wil de inrichtingen openhouden. Sluiting is volgens de liberalen weggegooid geld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.