Home

Achtergrond

Kamer steunt excuuseis generaal Sheehan

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het initiatief van de Nederlandse stichting Pink Army om de Amerikaanse oud-generaal John Sheehan voor de rechter te dagen wegens smaad en belediging.

De fracties van onder meer CDA, PvdA, VVD en SP stellen het dinsdag een goede zaak te vinden dat Pink Army op deze manier excuses wil afdwingen van de voormalig bevelhebber van de NAVO. Pink Army, die bij de federale rechtbank van Californië een 'class action lawsuit' wil aanspannen om Sheehan zijn uitspraken te laten rectificeren, heeft de meeste kamerfracties gisteren hierover benaderd. Eerder sloot ook de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK), de belangenorganisaties voor homo's in het Nederlandse leger, zich bij het initiatief aan.

Sheehan deed zijn omstreden uitspraken donderdag in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. De oud-generaal stelde dat de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 mede te wijten is aan homo's in het Nederlandse leger. Het kabinet en de militaire vakbonden veroordeelden vrijdag de uitspraken fel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.