Home

Achtergrond

Kamer houdt vast aan hulp IMF voor Grieken

De Tweede Kamer houdt vast aan de eis dat Griekenland niet rechtstreeks door de eurolanden wordt geholpen maar door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De economische crisis in Griekenland wordt donderdag of vrijdag waarschijnlijk besproken tijdens een EU-top in Brussel.

CDA, VVD, SP en PvdA pleitten er in een overleg in de Tweede Kamer met premier Jan Peter Balkenende voor om de gigantische problemen in Griekenland door het IMF te laten oplossen. Het begrotingstekort is er opgelopen tot bijna 13 procent, ruim viermaal zo veel als is toegestaan in de Europese Unie.

Het CDA wil een IMF-aanpak, met 'cofinanciering' door de zestien eurolanden, maar wel op IMF-voorwaarden. Ook de VVD wil één loket voor een Griekse oplossing en dat moet staan in Washington, waar het hoofdkantoor van het IMF staat. De SP stelde dat het IMF leidend moet zijn. Ook de PvdA herhaalde dat de IMF-route met de expertise en voorwaarden van het fonds de voorkeur heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.