Home

Achtergrond 26 reacties

Kamer: bijvoeren in Oostvaardersplassen

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft vandaag het CDA-voorstel gesteund om herten, konikpaarden en runderen in de Oostvaardersplassen onmiddellijk te gaan bijvoeren.

Om erger dierenleed te voorkomen, aldus initiatiefnemer Henk Jan Ormel (CDA), die stelt dat de dieren aan het eind van de lange winter hulp nodig hebben.

Ormel kreeg steun van VVD, PVV, Rita Verdonk en de ChristenUnie. Ernst Cramer (ChristenUnie) twijfelde donderdag tijdens het debat met verantwoordelijk minister Gerda Verburg over de Oostvaardersplassen nog of bijvoeren niet meteen het einde van de proef met natuurlijk beheer in de Oostvaardersplassen zou betekenen. Die aanpak wordt dit najaar vervroegd geëvalueerd.

Cramer stelde vandaag dat "voorzichtig bijvoeren'' die evaluatie volgens hem niet verstoort. "De winter is nu wel voorbij, de gegevens zijn bekend en kunnen worden gebruikt bij de beoordeling. En droog voer geven kan nog een aantal dieren helpen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Henk, Raoul en andere wildschreeuwers, gaan jullie je eerst een oriënteren voordat je jezelf ergens over uitspreekt. Het rampzalige beleid in de Oostvaardesrplassen wordt al jarenlang in stand gehouden door LNV-CDA en uitgerekend nu de verkiezingen naderen betoont het CDA zich diervriendelijk en barmhartig? Kom toch gauw. Die lui liegen, bedriegen en huichelen alleen maar voor het eigenbelang. En voor de hobbyjacht! Feit is dat het niet alleen om 'hertjes en paardjes' gaat, maar om meer dan 7000 grote grazers die er de hongerdood sterven en, zoals Natuurboer terecht opmerkt, aan parasitaire ingewandinfecties lijden. Kijk maar eens op www.oostvaardersplassen-sterfte.nl om te ontdekken wat er daar écht aan de hand is. En de PvdD verdient inderdaad een keiharde afstraffing. Want de Oostvaardersplassen zijn het bestiale concentratiekamp van de Vera-Breeveldclan. Wie zich door die dierenbeulen laat ronselen, die kan niet deugen!

 • no-profile-image

  dier

  GELUKKIG: Hebben ze ook aan gedacht, dat er straks weer een winter aankomt???? Of wachten we dan tot het zover is. Oplossen het probleem.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Gaan jullie lekker zo? Ik wil het secretariaat wel doen. Aankoop van voer en dat soort dingen!

 • no-profile-image

  gert

  Verburg had van een buitenlandse commissie toestemming gekregen om dit regime uit te voeren in de Oostvaarderplassen,daar huur je buitenlanders voor in !

 • no-profile-image

  Han

  Als ik het stuk goed lees; >betreft het hier een proef<. Zijn onze Haagse leiders en de PvdD voorop niet tegen >dierproevenvoortbestaan< van de mensheid. Hoe HYPOCRIET kun je zijn??

 • no-profile-image

  natuurboer

  Nou, Steven en Piet, jullie mogen dat "natuur"vlees wel hebben. Dat vlees zit natuurlijk vol met eieren en larven van de parasitaire wormen. Pas maar op dat die niet in julliezelf gaan huishouden en dan je eigen vitale organen gaan aantasten. Bij dit soort "natuur"dieren aan de slachtlijn wordt het vlees subiet afgekeurd. Wegens aanwezigheid van teveel parasitaire infecties.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je hebt wel gelijk Natuurboer. Maar zeg het a.u.b. niet tegen SBB. Voor je het weet laten ze er ook nog 2000 schapen los. En het is al zo druk.....

 • no-profile-image

  herkauwer

  Prima Natuurboer, we doen het om te beginnen tegen een acceptabel crisisbudget en zullen ze een poepie laten ruiken. Binnen tien jaar ziet het gebied er weer toonbaar uit en is meer dan twintig jaar verrabbezakking goeddeels hersteld. Ik heb daarover wel ideeën. Beste Han je hebt gelijk. Dierproeven op deze schaal en met zo'n impact zijn onwettig en moeten dus onmiddellijk gestopt worden. Er wordt door politiek en regering met valse maten gemeten. En van het Balkenendiaanse Normen- en Waardenbeginsel blijven alleen maar kreperende stakkkers en stinkende kadavers over. Met dank aan SBB, LNV en bovenal: CDA !

 • no-profile-image

  natuurboer

  Zo denk ik er ook over, Herkauwer. Onvoorstelbaar dat ze het een natuurgebied durven noemen. Er lopen ook te weinig soorten dieren. Alleen Heckrunderen, Konikpaarden en herten. En bij voorbaat al zijn deze drie soorten niet in staat het gebied begraasbaar te houden. Daar heb je ook minstens schapen bij nodig. Een schaap is een graslandverbeteraar bij uitstek. Waar de runderen, herten en paarden op hun beurt weer hun voordeel mee zouden kunnen hebben. Dat schapen graslandverbeteraars zijn schijnt ook niet in de hoofden van de heren natuurbeheerders voor te komen. In de Oostvaarderplassen dreigt het daarom vanuit allerlei hoeken mis te lopen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Natuurboer, het IS in de Ovpl al vanuit alle hoeken misgelopen. Ik ken het gebied al zolang als het bestaat. Vroeger zaten er massa's reeën. En ook heel veel hazen en konijnen. Dat zijn de natuurlijke grazers in het gebied. Ook toen al veel ganzen. Tot rond 1990 onderhielden die dieren het grazige deel van de Ovpl. Maar na het inscharen van de koeien, paarden en herten verdwenenen ree, haas en konijn en werden de ganzen als schadepost gedoodverfd door SBB. Het liefst zouden ze de hele noordwest europese ganzenpopulatie door Duke Faunabeheer laten vergassen. Daarom zit dat bedrijf ook in Lelystad! Je hebt volkomen gelijk. In plaast van koeien, paarden en herten hadden ze er vanaf 1990 gewoon een kudde schapen en geiten moeten laten grazen. Dan zou het gebied er nu prachtig bijgelegen hebben en was het geen killing field geworden. Mijn remedie is dus: alle koeien, paarden en herten eruit, de beulen van de SBB beheereenheid in de penitentaire inrichting Almere Buiten binnensluiten, een herder met kudde het gebied in en de rasters weg, zodat de reeën er weer in kunnen. Mooie opgave voor het nieuwe kabinet!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zeg Steven, jij lult uit je nekharen hoor. In Afrika leven de dieren niet binnen rasters op een oppervalkte van een paar honderd bunder grazig terrein. En wil jij gaan promoten om 26oo paarden, 2200 herten en 2000 Heckkoeien en stieren te slachten en als snack op de markt te brengen? Jij moet bij SBB gaan solliciteren man. Daar loopt ook van dat soort volk rond!

 • no-profile-image

  koetje

  Wie wordt dan de pleeborstel?Anti Jacht?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee Koetje Boe, onze Anti Jacht mag natuurlijk vanuit zijn luxe hoogzit boven op de Praambult voorlichting geven aan jagers, boeren, buitenlui en burgers. Hij kan er dan tevens toezicht op houden dat er door zelfjagende bezoekers niet stiekem naast de pot wordt geplast.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nederlanders zijn nu eenmaal nergens meer toe in staat. De achterlijkheid neemt steeds grotere vormen aan. Nog even en we zijn hier een derde wereldland.

 • no-profile-image

  Steven

  Misschien is het een idee al die beesten daar naar de slager te brengen. Scharrelvlees ten top.
  Maar gaat de politiek zich straks ook druk maken over al die Gnoe's die jaarlijks sterven in Afrika?
  Zou wel appart zijn want ze maken zich totaal niet druk over al die mensen die daar van de honger om komen.

 • no-profile-image

  b.teunissrn

  De beschaving van een land kun je aflezen aan de omgang met ouderen.
  Dat van SBB en Natuurmonumenten aan de omgang met dieren.
  Wanneer SBB nu nog moet starten met bijvoeren,is het voor dit jaar reeds te laat.Voor aankomende winter moeten de mensen die deze ellende niet meer willen meemaken zeer waakzaam blijven.

 • no-profile-image

  henk

  een enorm begrotingstekort, oorlog in irak en afganistan, te dure vliegtuigen die worden aangeschaft, priesters die kleine kinderen misbruiken, een belastingstelsel wat er toe bijdraagt dat een klein clubje mensen rijker wordt ten koste van anderen en waar maken onze politieke leiders zich druk om, of de hertjes in de natuur wel genoeg te eten hebben. Hypocricie en opporunisme ten top. Hoog tijd dat we eens flink gaan bezuinigen op die veel te dure poppenkast in Den Haag. Van het geld dat we overhouden kunnen diegene die dat willen wat extra hooi kopen voor de hertjes en de paardjes.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Die lijst die jij daar opnoemt is nog wel verder aan te vullen Henk, dit is nog maar een fractie van de bende in dit land waar helemaal niets meer naar behoren functioneert.

 • no-profile-image

  Waar is de

  Waar zijn de linkse rakkers die het altijd zo goed op hebben met de dieren?
  Geeft maar weer eens aan dat ze alleen maar een eigen belang hebben. Als een boer 1 zieke koe in de wei heeft liggen dan wordt er al geconcludeerd dat het de sector is die dieren mishandeld. Hoe humaan is het dat er honderden dieren liggen weg te kwijnen Partij van de Dieren? Trek jullie maar mooi terug in jullie flatje en kom er maar weer uit als jullie over de veehouderij stemmen kunnen trekken, nietsnutten.

 • no-profile-image

  Piet

  Dat kunnen heel wat lekkere frikandellen worden! Goed plan.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  als het kalf verdronken is dempt de kamer de put.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Bijvoederen of niet. De cyclussen van de parasitaire wormen blijft bestaan in de Oostvaarderplassen. O.a. de maag/darm- , long wormen die vitale organen van de dieren aantasten. Na verloop van tijd is die parasitaire druk zo groot geworden. Dat de dieren daar geen hap vreten in de eigen omgeving meer kunnen doen of ze krijgen ook tegelijkertijd allerlei eieren/larven van parasitaire wormen binnen. Kaalgevreten bomen geeft aan dat de dieren op zoek zijn naar vreten waar geen eieren/larven van parasitaire wormen in zitten. In de echte natuur trekken de dieren van gebied naar gebied om de cyclus van de wormen te doorbreken. Door naar een ander gebied te trekken sterven de wormencycly uit door gebrek aan gastheren.
  In de Oostvaarderplassen zitten de dieren echter opgesloten waardoor de parasitaire wormen druk aleen maar toeneemt. Ik heb de foto`s op de website Oostvaarderplassen-sterfte gezien. En schat dat 75% ( wellicht 100%) van de sterfte kan worden toegeschreven aan het werk van parasitaire wormen, die vitale organen van de dieren aangetast hebben. Het Heckrund op die website getoond en een paar dagen op de zelfde plek bleef hangen, is zo een typisch voorbeeld. Dat rund stond te wachten of z`n lichaam de parasitaire infectie nog de baas kon worden. Gote kans dat de dit voorjaar geboren kalveren van Heckrunderen ten prooi zullen vallen aan de cyclus van de longwormen. (Een kalf is daar gevoelig voor). En die kalveren dan niet verhongeren, maar letterlijk stikken vanwege aangetastte longen door longwormen. Valt me tegen van dierenarts Henk Ormel dat hij in de beoordeling van de Oostvaarderplassen, de wormencycly niet heeft meegenomen. In mijn beleving is de toestand in de Oostvaarderplassen hemeltergend. ( Uitleg. Een wormencyclus loopt van een dier via mest naar de bodem alwaar nieuwe larven zich ontwikkelen en op de planten kruipen zodat ze weer bij het vreten van het dier kunnen terugkeren in het dierenlichaam. maar dan met meerdere. Dit gaat dan net zolang door tot de wormen met zovele zijn dat ze een vitaal orgaan in het dier kunnen uitschakelen)

 • no-profile-image

  natuurboer

  Pima Herkauwer, en als de SBB beheereenheid in de penitentaire inrichting zitten, dan kun jij wel directeur van de Ovpl worden. En ik manager. (Functiebekleding mag ook andersom jij manager en ik direkteur.) Schijnt een goed betaalde baan te zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik denk ook dat er in zo'n intens verwaarloosde en uitgehongerde veestapel heel weinig werkelijk gezonde dieren meer zullen zijn Natuurboer. Het meest bizarre van dit alles is, dat de algemeen directeur van SBB, Chris Kalden, zelf een veterinaire opleiding heeft gehad. Hij moet dus precies weten wat er allemaal mis is met de manier waarop er in zijn bedrijf met dieren wordt omgegaan.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Onze veearts heeft er in elk geval geen goed woord voor over.

 • no-profile-image

  raoul

  wat een selectieve verontwaardiging. het gros van de wilde dieren in de Oostvaardersplassen zijn er zelfs na deze winter beter aan toe uit dan die arme melkmachines die we koeien noemen in de Nederladse veehouderij, die op de benen gehouden worden door kalkinjecties en die na een jaar of 8 ter dood gebracht worden omdat ze niet meer rendabel zijn.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.