Home

Achtergrond 578 x bekeken 1 reactie

Kalverintegratie Pali Group lijdt verlies

De Pali Group heeft over 2008 een negatief bedrijfsresultaat geboekt van 451.160 euro.

Het resultaat na belastingen kwam uit op 1.861.880 euro negatief. Dit blijkt uit de cijfers die het bedrijf bij de Kamer van Koophandel deponeerde.

De Pali Group is hoofdzakelijk actief in de vleeskalversector en handelt daarnaast in geitenlamsvlees en in vee. De negatieve resultaten over 2008 komen echter vooral voort uit de kalvermesterij, legt directielid Willem Jorissen uit. "In de veehandel hebben we geringe marges, maar altijd positief. We zitten daar immers nergens aan vast."

Dit is in tegenstelling tot de kalfsvleesproductie, waar de Pali Group als integratie een groot risico loopt. ”2008 begon met goede kalverprijzen, maar na het einde van het eerste kwartaal leden we verlies. We hebben nogal last gehad van de definitie kalfsvlees, die halverwege 2008 van kracht werd. Daardoor viel veel vraag weg, terwijl het juist in een periode kwam dat we erg veel kalveren hadden. Dat aanbod konden we dus niet kwijt en bovendien hadden we door de hoge voorraden ook hoge financieringslasten.”

De grote voorraden heeft de Pali Group weggewerkt met een periode van leegstand, wat ook weer geld kostte. Hoewel de Pali Group en de slachterij Vitelco, onderdeel van Pali, vooral bekend staan om de activiteiten in de rosékalversector was het de blankvleestak die voor verlies zorgde. "De rosékalveren worden niet voor onze rekening afgemest, dus daar hebben we dat risico niet. Bij blanke kalveren is het risico wel voor ons."

In 2007 was het bedrijfsresultaat van de Pali Group nog licht positief, hoewel de winst na belastingen op € 774.505 negatief uitkwam. Afgelopen jaar heeft het bedrijf het verlies over 2008 volgens Jorissen weer ruim goed gemaakt. 2009 was een goed jaar voor de kalversector en daar profiteerde ook de Pali Group van. "Vorig jaar hebben we afgesloten met een winst voor belastingen van 3,2 miljoen. De kalvermesterij deed het weer goed, met stabiele prijzen op een goed niveau en een vrij lage kostprijs."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jammer

    wat jammer zeg. Er zijn genoeg veehouders die al jaren op rij verlies draaien. ( klagen doen ze niet, want dat veranderd niets aan de situatie). Is het de bedoeling dat we nu medelijden krijgen met de pali!

Of registreer je om te kunnen reageren.