Home

Achtergrond

Joustra: EU-beleid onvoorspelbaar voor uitvoerder PT

Het Productschap Tuinbouw heeft moeite met het uitvoeren van Europees beleid door de onvoorspelbaarheid.

Dat zegt PT-voorzitter Tjibbe Joustra in een interview met het blad Coöperatie van de Nationale Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw (NCR). Zo stuitte het PT op onvoorspelbare regels voor samenwerking van afzetpartijen in de vorming van associaties voor producentenorganisaties (APO). "Er zijn veel initiatieven tot bundelen, maar vaak strandt dat op de regels. Die laten wel wat ruimte, maar achteraf wordt die veel beperkter uitgelegd dan je in het begin denkt. Die onvoorspelbaarheid is erg vervelend."

Joustra wijst ook op de controle van uitgaven van GMO-gelden via het PT. De Europese Commissie heeft gelden teruggevorderd. Volgens Joustra kan dat uitdraaien op enkele tientallen miljoenen euro’s. "Het is geld waarvan de commissie achteraf zegt dat het niet is zoals bedoeld. Ik vrees dat er nog wel wat volgt."

Of registreer je om te kunnen reageren.