Home

Achtergrond 167 x bekeken

Jongens maken Cito-toets iets beter

Jongens hebben de Cito-toets dit jaar ietsje beter gemaakt dan meisjes. Vooral de rekenopgaven deden zij beter.

Meisjes waren daarentegen wel beter in taal. Gemiddeld haalden de leerlingen een score van 535,8. Hierbij hoort het advies van de gemengde theoretische leerweg (vroeger de mavo).

De gemiddelde score ligt dit keer 0,3 punt hoger dan vorig jaar. Sinds 2007 maken de kinderen de toets elk jaar een beetje beter. Dat wil niet zeggen dat de leerlingen nu gemiddeld slimmer zijn, stelt het Centraal Instituut Toetsontwikkeling (CITO) uit Arnhem dat het examen opstelde. ,,Ten eerste zijn de verschillen klein. Daarbij kun je de verschillende groepen niet met elkaar vergelijken'', liet een woordvoerster weten.

De test is in de vier grote steden net als voorgaande jaren een beetje slechter gemaakt dan het landelijke gemiddelde. In Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht lag de gemiddelde score op 533,6 wat neerkomt op hetzelfde advies als het landelijke gemiddelde.

Drie kinderen rondden dit jaar de Cito-toets foutloos af. Achttien anderen maakten slechts een fout. Vroege leerlingen (vaak meisjes) deden over het algemeen de test beter dan de andere klasgenoten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.