Home

Achtergrond 1 reactie

Japanse overheid steunt bouw groentefabrieken

De Japanse overheid gaat grote tuinbouwfabrieken subsidiëren om te kunnen voorzien in de eigen vraag naar groente.

Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van LNV. Het departement ziet daarin een rol voor Nederlandse toeleveranciers, onder andere in de ontwikkeling van LED-verlichting.

Het idee van deze zogenoemde plantfabrieken bestaat al langer, maar wordt onder het stof vandaan gehaald om een antwoord te bieden aan de vergrijzende agrarische sector.

De fabrieken moeten ook de productie verhogen door meerlaags en jaarrond te telen. Vanuit de verwerkende industrie en de restaurants is een sterke vraag naar een stabiele aanvoer van hoogwaardige groente. Het streven is om het aantal plantfabrieken te verdrievoudigen van 50 naar 150, terwijl de productiekosten met 30 procent omlaag moet.

In de plantfabrieken wordt groente geteeld onder kunstlicht, zoals LED, en laat zich het beste vergelijken met de teelt van hennep. Japan wil zo ook de ontwikkeling van LED-verlichting stimuleren.

LNV ziet goede kansen voor Nederlandse toeleveranciers uit de tuinbouw, onder meer door kennis in te brengen van klimaatcontrole, biologische bestrijding, substraten en groen genetica. "Samenwerking bij onderzoek op het gebied van LED-verlichting kan een win-win-situatie opleveren." De indoortuinbouwtechnieken vergen grote investeringen; zeventien keer zoveel als voor de teelt met plastic kassen. Dat werpt belemmeringen op voor belangstellenden.

De Japanse overheid subsidieert de helft van de investeringskosten en alle onderzoekskosten naar de plantfabrieken. Glastuinbouw in Japan is minder in zwang omdat Japanners de opvatting hebben dat die teelt technisch moeilijk is.

Voor Japanse boeren en tuinders zullen desondanks de investeringen nog te groot zijn. Aannemelijk is dat minder voor de hand liggende gezonde bedrijven in de chemie, bouw, energie, restaurantwezen en elektronica in de indoortuinbouw stappen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Anton

    Als ze het vanuit de plant verder ontwikkelen is het een prachtig stukje techniek die zorgt voor een betrouwbare teelt. Naast CO2 verhoging kan door O2 verlaging fotorespiratie worden beperkt, waardoor de teelttemperatuur en -snelheid verhoogd kan worden. Bovendien heeft laag O2 een bestrijdend effecten tegen ziekte en plagen. Hier liggen zeker kansen voor bedrijven als Philips, Lemnis, Besseling, Amerongen, Grow en Plantlab.

Of registreer je om te kunnen reageren.