Home

Achtergrond 359 x bekeken

Israël wordt geduchte concurrent peensector

De peenteelt en -export is in Israël in opmars. Het land kan jaarrond vers leveren.

Dit leidt de laatste drie jaar tot een toenemende Russische vraag. Dat is concurrentie voor de Nederlandse peensector.

Bij het zaaien van wortelen wordt rekening gehouden met de wensen van klanten. Dat is volgens de Israëlische peenhandelaar Gal Nadan een belangrijke handelstruc van telers in zijn land. Nadal sprak gisteren op de themadag peen van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in Emmeloord.

Israël teelt 3000 hectare gangbare wortelen en 330 hectare biologische peen. De opbrengsten liggen op gemiddeld 100 tot 130 ton per hectare. In het zuiden van Israël is de teelt bijna onbeperkt, zegt Nadan. "Even een stuk land gladtrekken met een shovel, compost erop en zes maanden later heb je product. Mede dankzij irrigatie. We kunnen één-op-tienroulatie hanteren voor de bioteelt."

In de zomer is het te warm om peen te zaaien. Dan kan peen uit de koeling worden geleverd. "We sorteren de wortelen, spoelen ze met wat chloor tegen bacteriën en zetten ze dan in bigbags weg. Zo behoud je kwaliteit. Bovendien weten we altijd precies wat we op voorraad hebben."

Telen op maat

Telen op maat stimuleert de afzet. "Rusland vraagt om grove peen. Dus zaaien we grove peen." Voor de lokale markt telen Israëliërs fijne peen geteeld.

Robert Schilder van Bejo Zaden bevestigt de concurrentie van Israël voor de peenhandel. Vers leveren is een manier om hierop in te
spelen zegt hij. Bewaren heeft echter ook voordelen. "Het buitenland is van plan om meer te bewaren, omdat dit de smaak van peen ten goede komt."

"Peen van zandgrond smaakt toch helemaal nergens naar", gooit de West-Friese peenteler en –handelaar Jos de Boer een duit in het zakje. "Wij kunnen niet tippen aan de verse kwaliteit die Israël nu levert. Maar voor wat betreft smaak liggen winnen wij. De concurrentie van Israël lijkt me tijdelijk. Dat hebben we met Spanje ook gezien. Daar ontwikkelden ze zich niet verder toen de subsidies waren afgelopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.