Home

Achtergrond 168 x bekeken

Invloed Griekse tragedie verminderd

De valutamarkten lijken zich eindelijk te stabiliseren nu het einde van de Griekse tragedie in zicht komt.

Het lijkt hoe dan ook een happy end te worden nu de Europese Centrale Bank (ECB) nadenkt of het speculeren op Griekse achteruitgang aan banden kan leggen en een Europees monetair fonds kan oprichten.

De Griekse regering lijkt vastbesloten de financiën op orde te krijgen door een mix van besparingen en hogere belastingen. De protesten vanuit de bevolking houden aan, mede omdat de regering juist socialistisch is en nu ondersteuning van haar bevolking in crisis fors moet terugschroeven. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet benadrukte tijdens een persconferentie in Frankfurt dat de plannen overtuigend zijn.

De euro werd door het toegenomen vertrouwen deze week weer iets sterker, en is nu 1,36 dollar waard tegen 1,35 dollar een week eerder. Dat betekent dat olie en granen, beide verrekend in dollars, relatief goedkoper kunnen worden ingekocht door eurolanden.
Ook ten opzichte van het Britse pond was een kleine waardestijging waarneembaar. Zelfs een forse waardetoename van de euro zou overigens niet direct soelaas bieden voor exporteurs omdat verkochte volumes ook achterblijven.

De ECB overweegt tevens het toezicht op overheidsfinanciën van deelnemers aan de monetaire unie op te voeren. Wat de ECB met de rente gaat doen is nog onduidelijk.

Voor de komende weken worden weinig schokkende ontwikkelingen verwacht, nu de macro-economische kalender minder vol wordt. In de VS, de belangrijkste economie, staan alleen de detailhandelsverkopen en gemeten consumentenvertrouwen van februari op de agenda.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.