Home

Achtergrond 198 x bekeken

Inventarisatie teelt in motvrij gebied

De tomatensector verwacht deze week in kaart te brengen welke exporteurs en telers willen werken in een gebied dat vrij is van de mineermot Tuta ablsouta (pestfree-area’s).

De vrijverklaring is nodig om weer tomaat te kunnen exporteren naar de Verenigde Staten. Sinds februari eist de VS dat de tomaten uit motvrije gebieden komen. De eisen volgen op diverse vondsten van het mineermotje bij teeltbedrijven.

Hoeveel telers en exporteurs belangstelling hebben kan handelskoepel Frugi Venta nog niet zeggen. Frugi Venta verwacht dat zich voldoende bedrijven melden. ”Voor teelt en handel is het belangrijk dat er product naar de VS gaat. Het komt niet op de Europese markt en is tevens belangrijk als drager in mix-verladingen.”

Omdat het motje uit Spanje via bedrijven in en om het Westland en Venlo zijn gevonden, zijn vooral telers uit de Noordelijke provincies benaderd. Handel en teelt mikken op bedrijven in de Wieringermeer, Rilland en Friesland; gebieden waar weinig import plaatsvindt.
Een motvrij gebied moet minimaal 78 vierkante kilometer omvatten en wordt 'pestfree' verklaard na een uitvoerige monitoring op de aanwezigheid van de mot door de Plantenziektenkunidge Dienst (PD). De monitoring neemt twee tot drie maanden in beslag. Vallen zullen binnen en buiten de kassen opgehangen worden.

Aanvraag voor collectieve financiering

Afzetkoepel DPA, Frugiventa en LTO Groeiservice doen bij voldoende animo een aanvraag bij het Productschap Tuinbouw voor collectieve financiering. Een dergelijke monitoring bij 125 bedrijven in de paprika kostte de sector 150.000 euro. Omdat het in de tomatensector om minder bedrijven gaat, valt dat bedrag waarschijnlijk lager uit, verwacht Frugi Venta.

Gezien de lange procedure zal de motvrijverklaring nog enkele maanden op zich laten wachten. Frugi Venta verwacht dat de handel en teelt pas in het volgende seizoen profiteren van de vrijverklaring. Tomatenexporteurs lijden dit seizoen waarschijnlijk een miljoenenverlies door de strenge importeisen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.