Home

Achtergrond

Internationale dag tegen racisme

Op tal van plaatsen en met tal van acties staan zondag wereldwijd mensen stil bij de internationale dag tegen racisme. De Verenigde Naties hebben in 1966 deze dag (21 maart) uitgeroepen tot antiracismedag, nadat in 1960 de politie het vuur opende op demonstranten in een vreedzaam protest tegen rassendiscriminatie in Zuid-Afrika.

De demonstratie in Sharpeville was gericht tegen de zogeheten pasjeswetten, die identiteitskaarten voor de zwarte bevolking. 69 mensen kwamen in de kogelregen om het leven.


Ook in Nederland is zondag op verschillende plaatsen aandacht voor de dag. Zo wordt in Rotterdam het zogenoemde eenheid is kracht festival gehouden en is er op de Dam in Amsterdam zondagmiddag een bijeenkomst. Daarbij is ook de organisatie Nederland Bekent Kleur aanwezig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.