Home

Achtergrond 775 x bekeken

Inspectie spuitmachine voor nieuwe seizoen

Medewerker Willem van der Meij inspecteert de zelfrijdende spuitmachine van akkerbouwer Folkert van der Zee in het Friese Anjum.

De spuitmachine gaat binnenkort voor een onderhoudsbeurt naar het mechanisatiebedrijf. Dan is de machine weer klaar voor het nieuwe groeiseizoen. Foto Roelof Stroetinga

Gewapend met een GPS-systeem een quad meet Fokke Tuinier uit het Friese Koudum percelen van agrarische bedrijven op. Aanleiding is de commotie die is ontstaan over nieuwe metingen door het ministerie van landbouw. Daarbij worden satellietbeelden gebruikt. Soms worden bepaalde delen van een perceel daardoor niet meegerekend, zoals onzichtbare delen onder een boom. Tuinier meet op elke 50 hectare gemiddeld 2000 punten. Volgens Tuinier levert zijn meting boeren vaak winst op. Foto Alex J. de Haan

Kaas keuren is meestal óók typisch mannenwerk. Tijdens de jaarlijkse boerenkaaskeuring bij De Producent was vandaag echter ook een vrouwelijk team aanwezig, hier met kruidenkaas. De keurders lieten 125 inzendingen door de handen, langs neuzen en over de tong gaan. Het grootste deel bestond uit Boeren Goudse kaas. Bij de bijzondere kazen waren dit jaar vrij veel vernieuwende producten aanwezig, zoals magere boerenkazen en boerenkaas met meer gezonde vetzuren. Foto Henk Bouwman

Loonbedrijf Knuit gebruikt een sla-planter om 1,5 hectare uien in perspotjes te planten bij akkerbouwer Mangnus-Kerckhaert in Graauw in Zeeuws-Vlaanderen. De uien worden geteeld voor uienverwerker Peter uit Dinteloord. De uien zijn gezaaid in potjes van geperste compost. De compost valt uit elkaar als de potjes vochtig worden. Deze teeltmethode wordt gewoonlijk toegepast bij biologische uien en bij rode uien.Peter probeert het nu uit met gele zaaiuien, zegt Albert Linders van Peter. "Normaal zaaien we winteruien in augustus of september. Die oogsten we het jaar er na rond de langste dag. Het risico is dat de uien schade oplopen in de winter. Dat is deze winter niet gebeurd omdat er sneeuw op lag." De uienverwerker wil de teelt vervroegen door de uien eerst in de kas in perspotjes te laten groeien. Linders: "We leveren onder meer aan McDonald’s. Die stelt hoge eisen aan de uien. Daarom proberen wij vroeg in het jaar verse uien te leveren. Dan zijn de uien van de oude teelt verouderd en er zijn nog geen tweedejaars plantuien. Importuien kunnen van wisselende kwaliteit zijn. Naast de kwaliteit is ook uniformiteit belangrijk. We schatten dat de teelt in perspotten voor zo’n 30 cent per kilo kan." Foto Anton Dingemanse

Leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging enten oude rassen op onderstammen. Volgens lid Lukas Duits (links) waren zaterdag circa honderd belangstellenden afgekomen op de entdag in Slochteren op de Fraeylemaborg. Circa tien bezoekers hadden enthout meegenomen. "Het kan gaan om mensen die enthout van een boom met lekkere appels bij oma meenemen. Wij vragen dan om het adres om het ras te bepalen als de boom vrucht draagt." Zo vindt de vereniging oude rassen terug. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.