Home

Achtergrond 319 x bekeken

'Industrie houdt te weinig rekening met teeltkosten'

Industriegroentetelers houden te weinig rekening met vaste kosten van telers.

Daardoor berekenen industriële verwerkers te lage contractprijzen door. Dat zegt Patrick Meulemeester van de Vlaamse producentenvereniging Boerenbond in een interview met Boerenstebuiten-tv.

"Fabrieken rekenen met directe teeltkosten zoals mest, machines en arbeidsuren, maar vergeten de vaste algemene kosten van gebouwen, al gauw 200 tot 250 euro per hectare. Fabrieken gaan ervan uit dat die kosten gedekt worden door andere sectoren binnen het bedrijf." Hij doelt daarbij op gemengde bedrijven die ook andere teelten hebben.

De industriële verwerkers, bij monde van Romain Cloos, zeggen geen keuze te hebben in het doorberekenen van prijsdalingen. "De markt dicteert en wij zijn een sector met winstoogmerk en geen liefdadigheidsinstelling." Cloos vindt dat de prijsdalingen een halt toegeroepen kunnen worden door een areaalkrimp. Hij verwijt telersorganisaties als Boerenbond en het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) dat die daar onvoldoende regie in hebben.

Eric Boussery van ABS werpt tegen dat telers wel degelijk opgeroepen zijn om areaal te verminderen. "Maar er zijn altijd niet-leden die toch instemmen met lagere prijzen. Dan heeft areaalvermindering geen effect. Bovendien zijn er bedrijven die zwaar geïnvesteerd hebben. Die kunnen niet zomaar minder telen."

ABS en Boerenbond zijn van mening dat de industrie het signaal van vermindering moet geven. Bovendien vinden zij dat de industrie meer waar voor het product moet krijgen, bijvoorbeeld door productinnovatie. "Iglo is daar een goed voorbeeld van."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.