Home

Achtergrond

IRS: 17 procent areaal suikerbieten ingezaaid

De uitzaai van de suikerbieten in Nederland ligt op 17 procent.

Dit meldt bieteninstituut IRS op basis van de opgave van de agrarische dienst van Suiker Unie. In alle regio's zijn nu wel wat bieten gezaaid. Zeeuws-Vlaanderen is met 73 procent het verst gevorderd. De Noordoostpolder heeft met 5 procent gezaaide bieten nog een langere weg te gaan.

De weersverwachting geeft aan dat het de komende week regenachtig blijft. Elke dag wordt er wat regen verwacht. Op het eerst gezaaide bietenperceel in Nieuwe-Tonge, waar het zaad op 10 maart de grond in ging, stonden op 27 maart al 65.000 planten per hectare boven. Dat zegt de buitendienstmedewerker van Suiker Unie in dat gebied.

Vorig jaar was rond deze tijd 23 procent van de bieten gezaaid; het meest in het Zuidwesten. Hier en daar is muizenschade aangetroffen in gezaaide bietenpercelen. Jaarlijks zijn er bietenpercelen die moeten worden overgezaaid als gevolg van muizenschade. Een week voor het zaaien alternatief voer, zoals verhitte gerst of zonnepitten, aanbieden langs de rand van het perceel is een alternatief voor chemische bestrijding van de muizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.