Home

Achtergrond

ING: eierhandel krimpt met 40 procent tot 2015

40 procent van de eierhandelaren en pakstations is in 2015 verdwenen.

Dat voorspelt de ING-bank in een sectorvisie eierhandel. De ING verwacht dat vooral het middensegment kwetsbaar is, terwijl de grootste bedrijven en de kleine, lokaal opererende bedrijven zich staande houden. In de afgelopen twintig jaar is het aantal pakstations gedaald van 500 naar 100. Dat betekent dat er op dit moment één pakstation per elf pluimveehouders is. Door de schaalvergroting in de handel en de afname van het aantal pluimveebedrijven zal de verhouding in 2015 ongeveer 1 op 15 zijn.

Behalve in schaalvergroting ziet ING ook kansen in internationalisatie. De buitenlandse concurrentie ligt op de loer, onder andere door het Duitse streven naar zelfvoorzienendheid. Daartegenover staat wel het grote concurrentievoordeel dat Nederland op de markt voor scharreleieren heeft. Door de grote achterstand die Spanje, Frankrijk en Italië in de omschakeling naar alternatieve huisvestingssystemen hebben, ontstaat een concurrentienadeel op de kooieiermarkt.

Volgens ING wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de voorsprong in de scharrelmarkt, zeker omdat het koopkrachtige Noordwest-Europa de belangrijkste afzetmarkt is en blijft. Bovendien ontstaat er door de omschakeling onvermijdelijk weer een tekort aan eieren waardoor de sector opnieuw of nog steeds van hoge prijzen kan profiteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.