Home

Achtergrond

IMF waarschuwt rijke landen voor schuldenlast

De economische crisis heeft diepe littekens achtergelaten op de overheidsfinanciën van ontwikkelde landen. Zij moeten dan ook vanaf volgend jaar sterk hun uitgaven gaan terugdringen. Dat zei vandaag John Lipsky, de nummer twee van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De balans tussen de schulden die de ontwikkelde landen de afgelopen tijd hebben opgebouwd, ten opzichte van het bruto binnenlands product staat er slechter voor dan vlak na de Tweede Wereldoorlog, citeert de krant The New York Times Lipsky. Volgens Lipsky wordt het snel tijd om dit probleem aan te pakken omdat zorgen over de financiële stabiliteit van landen het vertrouwen in het economisch herstel kunnen gaan ondermijnen.

Dit jaar zouden de landen de stimuleringsprogramma's die zij hebben ontworpen om de economische groei te herstellen kunnen voortzetten. Maar volgend jaar zouden de programma's radicaal moeten worden afgebouwd, aldus Lipsky. Er zou dan ook flink bezuinigd moeten worden op de overheidsuitgaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.