Home

Achtergrond

IJsland wijst Icesave-akkoord af

De IJslanders hebben zoals verwacht zaterdag in een referendum het akkoord afgewezen dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de betaling van 3,8 miljard euro in verband met de ondergang in 2008 van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Nadat de stembureaus in de avond waren gesloten, werd al snel duidelijk dat de kiezers massaal 'nee' hebben gezegd tegen de 'deal' met de Britten en Nederlanders.

De IJslandse regering erkende dat onmiddellijk. Maar de centrumlinkse, IJslandse premier Johanna Sigurdardottir blijft op haar post. "Dit heeft geen invloed op het leven van de regering. We moeten door en het debat (over Icesave) afronden. We hebben een overeenkomst nodig'', zei de premier na afloop van het referendum.

IJsland zou Den Haag en Londen in totaal 3,8 miljard euro moeten betalen. De Britse en de Nederlandse regering vergoedden de circa 340.000 spaarders die bij Icesave geld verloren en ze verhalen dat nu op IJsland. Dat heeft een afbetalingsregeling nodig om op internationale hulp te kunnen rekenen om de ineengestorte economie weer op te bouwen. Daarvoor ziet het land uit naar hulp van het IMF. Ook beoogt debiteur IJsland lidmaatschap van de EU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.