Home

Achtergrond 256 x bekeken

Hoeveel bestrijdingsmiddel blijft achter in een spuitmachine?

Hoeveel bestrijdingsmiddel blijft er achter in een spuitmachine?

Deze vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord, zegt Manfred Roettele, manager van het Europese Topps-project dat zich bezig heeft gehouden met de terugdringing van de puntemissies van bestrijdingsmiddelen in grondwater en oppervlaktewater.

In het Topps-project is gekeken naar wat spuitfabrikanten zelf zeggen over wat er in machines achterblijft. "Er zijn grote verschillen. Afhankelijk van de machine blijven er tientallen liters middel achter in de werktuigen. Vaak weten de producenten zelf echter niet hoe groot de rest is die in de machine achterblijft."

Het idee om de machines te verbeteren is logisch, maar niet praktisch. "De machines gaan vaak wel vijftien jaar mee, dus dan moet je wel heel lang wachten op het effect."

Los van dat probleem is er nog een heel ander obstakel. Veel ondernemers hebben niet eens het idee dat er middelen achterblijven. "In Italië blijkt 61 procent van de boeren ervan overtuigd te zijn dat er geen residu in de machines achterblijft. Die hebben dus ook geen probleem!", zegt Roettele.

In Nederland is dat wel anders. Hier zijn agrarisch ondernemers zich in het algemeen meer bewust van de milieueffecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, net als in de meeste andere Noord-Europese landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.