Home

Achtergrond 174 x bekeken

Het 'noroseizoen' is begonnen

Het zeer besmettelijke norovirus bezorgt per jaar een half miljoen Nederlanders buikgriep.

De meeste mensen moeten hevig braken, hebben diarree en zijn misselijk. Er bestaat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen medicijn tegen deze vorm van buikgriep. De symptomen moeten na een paar dagen vanzelf weer weggaan. De risico's vallen mee. Wel moet bij kleine kinderen en ouderen worden opgelet dat zij niet uitdrogen.

Het komt voor het RIVM niet als een verrassing dat het virus nu is opgedoken in het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad. Volgens een woordvoerder is een besmettelijke periode aangebroken. Vorig jaar hadden ziekenhuizen in Alkmaar, Emmen en Gouda hiermee te maken. Op plekken als ziekenhuizen, verzorgingshuizen, de horeca, cruiseschepen en scholen kan het norovirus zich goed verspreiden.

Het virus verspreidt zich via de ontlasting en braaksel. De besmettelijke deeltjes komen via de handen in de mond terecht. Ook kan iemand via de lucht besmet raken na braken. Mensen die ziek zijn moeten thuis blijven. Het is belangrijk dat patiënten en mensen in hun omgeving na toiletbezoek en voor het koken de handen goed wassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.