Home

Achtergrond 416 x bekeken 8 reacties

Het is tijd om een nieuwe koers te varen in de veehouderij

In 2006 verscheen een internationaal rapport waarin de vee-industrie medeverantwoordelijk werd gehouden voor de milieuproblemen. Daarnaast speelt deze sector ook een rol in de voedselcrisis, die momenteel door de landelijke politieke partijen dreigt vergeten te worden.

De politieke crisis in ons land is een feit. Op 9 juni zijn de landelijke verkiezingen en de partijen werken hard en in een razend tempo om hun verkiezingsprogramma’s klaar te krijgen. Alle ogen zijn gericht op hun 'oplossingen' voor de economische en financiële crisis in ons land. Daardoor, en door de korte schrijftijd, dreigen enkele andere, minstens zo belangrijke crises uit beeld te raken: de wereldwijde klimaatcrisis, de voedselcrisis en de rol die de vee-industrie daarbij speelt. Sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 is er wel het een en ander gebeurd dat een grondige herbezinning op de veehouderij rechtvaardigt.

Wereldwijd is er veel aandacht voor het FAO/Verenigde Naties-rapport 'Livestocks long shadow' dat kort na de verkiezingen van 2006 verscheen. Dit rapport plaatst de vee-industrie in de top drie van sectoren die lokaal en mondiaal verantwoordelijk zijn voor de ernstigste milieuproblemen.

Het meest bekend is wel de conclusie dat de vee-industrie voor 18% bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen, maar het rapport benoemt ook de schadelijke gevolgen voor de bruikbaarheid van land, de vervuiling van lucht en water, de ontbossing, en het toenemende tekort aan water. De toenemende vraag naar vlees, als gevolg van de groei van de wereldbevolking en de stijgende welvaart in Azië, maken deze problematiek alleen maar dringender.

In eigen land waren er ook weer de nodige schandalen over de vee-industrie: de komst van megastallen, de verre veetransporten, de krappe hokken en de pijnlijke lichamelijke ingrepen zorgen voortdurend voor verontwaardiging bij het publiek. Dat geldt zeker óók voor de massale slachting van onschuldige geiten, na de uitbraak van alweer een dierziekte die de gezondheid van mensen bedreigt.

De publieke verontwaardiging én de nieuwste inzichten over de rol van de vee-industrie in de wereld vragen om een nieuwe koers voor de veehouderij in Nederland. Ik hoop dat de partijen in hun programma’s niet zwichten voor de economische belangen van een industrie die op korte termijn geldelijk gewin oplevert, maar die op langere termijn een bedreiging vormt voor de leefbaarheid van de aarde en de wereldvoedselvoorziening.

In plaats daarvan zouden alle politieke partijen moeten kiezen voor een schone, duurzame en diervriendelijke veehouderij in ons land, die produceert voor afzet in de eigen Europese regio en die niet ten koste gaat van de beschikbare landbouwgrond en onvervangbare natuur in andere werelddelen.

Zo’n keuze vraagt om concrete maatregelen in eigen land, bijvoorbeeld een vermindering van de vleesconsumptie en het invoeren van financiële prikkels daartoe. Ze vraagt óók om een actieve opstelling van Nederland in de Europese Unie en de internationale organisaties waarvan ons land deel uitmaakt.

Ik hoop dat alle politieke partijen de moed hebben in woord en daad te kiezen voor zo’n nieuwe koers voor de veehouderij. De tijd dringt, in meer dan één opzicht.

Geert Laugs is campagnecoördinator van Compassion in World Farming (CIWF) in Nederland. CIWF is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van landbouwdieren

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Dat wordt leuk. Local produceren......als dat de trend wordt kan dit land zijn buitensporige export wel vergeten. Dan zullen sommige problemen in dit land minder worden ja....

 • no-profile-image

  tevreden consument

  Een voedselcrisis wordt juist voorkomen door de landbouwsectoren. Veel producten voor weinig, wat wil je nog meer. Bovendien gevarieerd, de heer Laugs kauwt dan wellicht graag op een sojaboon, de doorsnee consument beslist niet.

 • no-profile-image

  stop

  De nieuwe koers moet zijn: STOPPEN. Dat is de enige juiste koers.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De methaanuitstoot is iets nieuws dat ze bedacht hebben omdat ze de vermeende vervuiling door mest niet lang meer kunnen houden. De "verliezen" in de landbouw worden veroorzaakt door een rekenfout (zie verhaal van Henk van der Pol). Kwestie van op tijd iets nieuws bedenken dus, want landbouw moet en zal vervuilend zijn.

 • no-profile-image

  klein melkveehoudertje op het zand

  Ik denk dat deze organisatie zichzelf ten grave draagt.
  men zegt dat de dieren te veel metaangas produceren;en vervolgens zegt men dat er een voedselcrises is.
  Het is duidelijk als er geen dieren gehouden worden neemt de metaangas uitstoot af;en tegelijkertijd ontstaat er een gebrek aan dierlijke producten voor menselijke consumptie,en dat noemt men dan voedsel crises.

 • no-profile-image

  a hamstra

  voedselcrisis , dan maar van landbouwgrond natuur maken, gelijk de oostervaardeplassen. hoe gestoord kun je zijn . en de politiek

 • no-profile-image

  fryske boer

  Eigenlijk moet je op zulk een verhaal niet eens reageren. Het hele broeikasverhaal word steeds ongeloviger . En meneer Laugs heeft het over schandalen zoals komst megastallen is dat schandaal ? Q koorts is er al lang en overal maar wij gaan er nu moeilijk over doen. krappe hokken kijk even naar buitenland man.Over gebruik landbouwgrond is al zo vaak wat gezegd maar nergens word zo doelmatig dus milieu vriendelijk geproduceerd als in ons land. Het beste voor milieu is dus een sterke en grote veesektor in ons land behouden.Al ben ik bang dat Laugs en zijn linkse vrienden er alles aan zullen doen om de veesektor kapot te maken.

 • no-profile-image

  Hans

  Laten we wel zijn het CIWF stelt dit. Zoals je van een dergelijke organisatie mag verachten alleen maar negatieve punten dus over de veehouderij. Als het echt zo negatief is, dan was de veehouderij allang zijn nek om gedraaid. Maarja, het blijkt gewoon dat de veehouderij belangrijk is voor de Nederlandse economie, banen schept en en het landelijk gebied in stand houdt en leefbaar houdt. Tja, dat soort zaken, daar heeft het CIWF natuurlijk helemaal geen oog voor, dat komt hun helemaal niet goed uit.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.