Home

Achtergrond

Het eerste Friese kievitsei is gevonden

Het eerste Friese kievitsei is vandaag gevonden.

Hidde Dijkstra uit Britsum vond het ei rond half tien en meldde direct per sms dat hij het had aangetroffen. Het ei wordt vanmiddag aangeboden aan de commissaris van de Koningin, John Jorritsma. De vinder krijgt dan van de van 15 euro en een zilveren beeldje van een kievit.

Sinds vorig jaar moeten eizoekers in Friesland hun vondst per sms melden aan de Bond Friese Vogelwachten (BFVW). Op die manier kan de bond voorkomen dat het maximum wordt overschreden. Dit jaar mogen in de provincie Friesland 5939 eieren worden geraapt. Dat is bijna vijfhonderd minder dan vorig jaar.

De provincie maakte dinsdag bekend dat de eerste kievitseieren vanaf dit jaar zullen worden bewaard. Het ei zal worden leeggehaald en komt in een kievitseihouder, die designstudent Wim Warrink heeft ontworpen. De houder heeft de vorm van een kievit die het ei op zijn rug draagt. ,,Ieder eerste kievitsei van het jaar komt in een houder in een vitrinekast met een afbeelding van de vinder erbij'', aldus een provinciewoordvoerder.

Landschapsbeheer Nederland meldde vandaag dat het eerste kievitsei van Nederland 's ochtends eveneens rond 9.30 uur was gevonden in Eemdijk, gemeente Bunschoten. RTV Utrecht meldde dat dit ei echter is opgegeten door een medewerker van de stichting Stichting Natuur en Beheer Landelijk Gebied. Wubbo Raad, directeur van de stichting, reageert: "Er lagen twee eieren in een nest. Om te controleren of het om verse eieren ging, werden de eieren in het water gelegd. Blijven ze drijven, dan zijn ze vers. De twee controleurs die de vondst inspecteerden, hadden echter twijfels na de test. Onze man heeft toen zijn ei opengemaakt om de dooier te bekijken. Die bleek goed, waarna hij het ei leegzoog. Dat was een beetje dom. En dat had hij eigenlijk niet moeten doen''.

Het andere ei is teruggelegd in het nest. Volgens artikel 12 van de Flora- en Faunawet is het verboden "om eieren van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te zoeken, te rapen, uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.