Home

Achtergrond 3 reacties

Herbevolking stuit op geitenkrapte

Geruimde geitenhouders die vanaf 1 juni mogen herbevolken zullen moeilijk aan geiten komen.

Dat verwacht Jeanette van de Ven, voorzitter van de LTO-vakgroep geitenhouderij.

"De geitenhouders hadden een heel zware tijd, en ze houden een heel zware tijd’", zegt de voorzitter van de vakgroep. Het door minister Verburg geboden perspectief is daarom betrekkelijk.

In Nederland zijn onvoldoende geiten voor handen om de 35.000 geruimde dieren op korte termijn te vervangen. De overgebleven geiten op geruimde bedrijven hebben een levenslang fokverbod. Door het toenemende duur-melken worden er steeds minder lammeren geboren. Uit het buitenland halen van dieren is geen optie want die voldoen niet aan de vaccinatieverplichtingen.

"Het wordt heel spannend hoe lang geitenhouders die leegstand volhouden", zegt Van der Ven, waarbij ze doelt op de financiële als psychische druk.

De voorzitter constateert dat geitenhouders bezig zijn met afspraken met collega’s over het leveren van lammeren dit voorjaar of later deze zomer. Dit zal betekenen dat ze pas in 2011 of zelfs pas in 2012 kunnen gaan melken. Van der Ven doet een beroep op de solidariteit van geitenhouders door de prijzen van dieren niet te laten oplopen. "Wants als geitenhouders de vergoeding voor geruimde dieren meteen moeten doorgeven aan hun collega voor de geleverde lammeren zou dat wel heel cru zijn".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Yvonne

  Beetje kort door de bocht; Handelaar uit Veestad! Ten eerste wordt voor een drachtige oude geit geen 375 , maar 255 Euro betaald. Die geit is wel drachtig van gemiddeld 1,3 geitenlammetje en had komend jaar een saldo van minimaal €200 (melkgeld minus toegerekende kosten) zullen opbrengen. Dus een bedrag van € 375 zou daar inderdaad beter bij gepast hebben. Want je moet immers de geit en haar lammeren vervangen, wil je op hetzelfde peil blijven. Ben het helemaal met Jeanette eens, dat we de geruimde boeren niet het vel over de neus moeten halen. Die bedrijven hebben al veel te veel te verduren gekregen. En tegen de 'koper' zou ik willen zeggen: Zeg gewoon nee, wanneer de vraagprijs te hoog is!

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Is het geen idee om een voor dit soort uitbraken een sector brede have verzekering op te richten? In zo’n verzekering stellen een groep boeren (branchegenoten) bij een organisatie als LTO ism met notaris en/ of overheid een contract op dat hen verplicht om bij een sectorbrede uitbraak van MKZ, varkenspest of zoals nu, de Q-koorts, om een bepaald (vast te stellen percentage) van gezonde dieren te leveren aan getroffen bedrijven. Door zo’n systeem zouden minder bedrijven failliet moeten gaan en worden verschillen als gevolg van een epidimie geëffend en wordt veel persoonlijk leed voorkomen.

 • no-profile-image

  handelaar

  Het is toch gewoon een markt van vraag en aanbod. 375 euro voor een oude drachtige geit beuren van lnv isook ver boven de marktprijs als het niet rendabel is moet je het niet doen maar de meeste boeren zijn zo dat ze elkaar het verlies nog niet gunnen

Of registreer je om te kunnen reageren.