Home

Achtergrond

Helft hulp voor Somalië komt niet aan

Ongeveer de helft van de hulp van het Wereldvoedselprogramma (WFP) voor noodlijdende Somaliërs komt niet op de plaats van bestemming aan.

Een groot deel zou in de zakken van lokale distributeurs verdwijnen, van wie er enkelen inmiddels gelden als de rijkste mensen van het land. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties.

Al meer dan twaalf jaar zijn drie personen en hun gezinnen verantwoordelijk voor de distributie van 80 procent van de voedsel- en andere hulpgoederen van de VN-organisatie WFP in het land. Een groot deel van het geld blijft aan de strijkstok hangen. 30 procent gaat naar contractanten en lokaal WFP-personeel, 10 procent naar transporteurs en 5 tot 10 procent naar de bewegingen die de macht hebben in een bepaald gebied.

Omdat het land in de Hoorn van Afrika een wetteloze staat is waar radicaalislamitische rebellen de dienst uitmaken, zou veel geld door de contractanten voor beveiliging gebruikt worden. Zij hebben hun eigen milities opgezet, waardoor ze tevens de grootste privélegers in het zuiden van het land aanvoeren.

In 2009 was ongeveer 60 procent van het hulpbudget van de VN voor Somalië bestemd, omgerekend 356 miljoen euro. Het WFP gaat de beschuldigingen onderzoeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.