Home

Achtergrond 4 reacties

Hardere acties gemeenteambtenaren op komst

Gemeenteambtenaren beraden zich op hardere acties nu vandaag een poging om het vastgelopen cao-overleg vlot te trekken is mislukt.

Breekpunt in de onderhandelingen blijft het loon. De bonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent en voeren daarvoor al weken actie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris.

De VNG vindt afspraken over een structurele loonsverhoging niet verantwoord, omdat niet duidelijk is welke gevolgen de bezuinigingen van een nieuw kabinet voor gemeenten hebben. Maar zij wil wel iets voor de gemeenteambtenaren doen en riep na het mislukte cao-overleg gemeenten op hun ambtenaren in april die eenmalige uitkering uit te betalen.

Vakbondsbestuurder Ruud Kuin van Abvakabo FNV was er allerminst over te spreken. Hij vindt het ,,schandalig'' dat de VNG niet bereid is tot een structurele loonsverhoging. "Mensen worden belazerd met een eenmalige uitkering'', aldus Kuin.

Donderdag komen kaderleden van de ambtenarenbonden bijeen om te praten over verdere acties. De afgelopen weken hebben gemeenteambtenaren al samen met hun collega's van provincies en waterschappen diverse malen actie gevoerd voor een hoger loon. "Daar komt nu een tandje bij'', aldus Kuin.

Bij de provincies en waterschappen zijn de cao-onderhandelingen ook vastgelopen op de looneis. Ook daar hanteren de werkgevers de nullijn. Bij de acties van de afgelopen weken zijn de bonden gezamenlijk opgetrokken. Het ging veelal om werkonderbrekingen rond lunchtijd of ander protesten waarvan het publiek weinig merkte.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Bij ons in de gemeente moeten ze elk jaar externe krachten inhuren omdat de eigen ambtenaren niet capabel genoeg zijn om het reguliere werk te doen,deze externe krachten kosten 300 a 400 euro per uur,dit kost de gemeente op jaarbasis enkele millioenen,en nu willen de eigen ambtenaren flinke loonsverhoging,ze worden al genoeg in de watten gelegd

 • no-profile-image

  katja

  Bij ons heeft de gemeente een wekservice ingesteld omdat al het personeel te laat op het werk kwam. Nu is het gemeentehuis tenminste vanaf twee uur 's middags open. Voor spoedgevallen!

 • no-profile-image

  ondernemer

  Er zijn gemeentes bekend, waar een aantal ambtenaren een studie volgen die volledig door de gemeenschap wordt betaald, incl studie uren. Om het werk op te vangen worden externe bureau's ingeschakeld.
  Een ambtenaar hoeft niet het gelijke salaris, zij werken nl veel minder hard.
  Wanneer je als raadslid of wethouder iets meer produktiviteit vraagt, wordt je geboycot. Met het ontslag van 10% ambtenaren, kan de rest iets meer verdienen.

 • no-profile-image

  Peter

  Ze moeten ophouden die ambtenaren, ze weten niet hoe goed ze het hebben. Waar vind je deze pensioenregelingen, allerlei secundaire en tertiaire arbeidvoorwaarden nog. Ga aan het werk zeurpeiten, jullie hebben nog werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.