Home

Achtergrond 6 reacties

Hans Nijland: imagoschade voor zorgboerderijen

De zorginstelling Diogenes is in het televisieprogramma Zembla onterecht opgevoerd als zorgboerderij. Dat zegt bestuurslid Hans Nijland van de Vereniging van Zorgboeren.

Uit de uitzending van Zembla blijkt dat verstandelijk gehandicapten bij Diogenes worden opgesloten en geïntimideerd. Ook bij woongroep Tootas in de Achterhoek zijn misstanden vastgesteld.

Nijland, die zelf ook een zorgboerderij in Drenthe bestiert, hekelt de berichtgeving. "Het steekt me dat de term zorgboerderij in de mond is genomen. We krijgen veel negatieve reacties, terwijl de genoemde zorginstellingen helemaal niet aan landbouw doen."

Zijn organisatie werkt aan een kwaliteitskeurmerk voor echte zorgboerderijen. "Aangezien de naam zorgboerderij niet beschermd kan worden, moeten we werken aan een kwaliteitssysteem met periodieke monitoring en certificering." Nijland erkent dat incidenten moeilijk te voorkomen zijn. "De agrarische zorgboerderijen zijn de laatste 10 jaar in aantal verdrievoudigd tot circa 600 en de sector is nooit gereguleerd."

De zorgboerderij is in ieder geval een blijver, aldus Nijland. "Zij gaat uit van kwaliteiten van mensen en hoe je die kunt inzetten, in plaats van te focussen op de beperkingen, zoals in de reguliere zorg gebeurt." Bij echte zorgboerderijen zijn zorgvragers doorgaans niet de hele tijd op de boerderij. Men woont er niet. Kernpunt is dat mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen zichzelf nuttig voelen. "Ze werken in een natuurlijke omgeving aan voedselproductie, op meestal een kleinschalige boerderij zonder teveel wisseling van mensen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  denkt na

  Deze uitzending heb ik met stijgende verbazing gezien.
  Mensen zonder diplomas die zorg moeten geven aan gehandicapten(terwijl als je in een instelling voor hen wilt gaan werken best zware opleidingen moet volgen), mensen die gedrogeerd worden geintimideerd, niet naar hun moeder mogen bellen en zelfs hun telefoon word afgenomen, en maar geld innen van de PGB's en zelf lekker van leven, zg onder het mom alles betaald te hebben.

  Als je begint met zorg geven aan mensen met een handicap moet je zelf eerst op een rijtje hebben wat je zoal kunt tegenkomen, en gehandicapten ook in hun waarde laten het zijn mensen met een beperking en die leven nu eenmaal anders dan gezonde mensen.
  En zorgen dat eenzelfde soort handicaps bij elkaar leven, zodat ze elkaar min of meer begrijpen kunnen.
  Zij zullen op een ander tempo misschien met aanmoediging toch kunnen functioneren, ze hoeven niet als gewone mensen in stress te leven en werken, en dingen te doen "zoals-het-hoort"
  Het kan zo mooi en leerzaam zijn, maar helaas juist de foute instellingen zorgen maar weer eens voor de zwartmakerij en de naam dat alles weer mis is. gelukkig zijn er ook nog een heleboel zorgboerderijen waar het wel goed gaat en de gehandicapte mens zich gelukkig voelt

 • no-profile-image

  corian

  Sjaco er bestaat een internetsite waar je gemiste uitzendingen kan kijken, als je tijd hebt, je zult onder de indruk zijn.

 • no-profile-image

  Pim

  De uitzending is natuurlijk ook te zien op http://zembla.tv

 • no-profile-image

  sjaco

  Ik heb de uitzending niet gezien, wel weet ik dat er tig hele goede zorgboerderijen zijn, waar mensen met een verstandelijke beperking tot hun recht komen.
  En ik zou met ons gezin meteen zoiets willen beginnen!!!

 • no-profile-image

  erik

  wat er in deze uitzending te zien is, is niet goed te praten. echter vind ik programma`s als zembla nogal tendentieus opgezet. er wordt niet aan waarheidsvinding gedaan. maar er worden net als bij filmpjes als "meat the truth" erg veel knip en plakwerk gedaan om een beeld neer te zetten dat minimaal twee keer zo slecht is als de werkelijkheid. andes zou er ook geen reactie op volgen, en zouden kijkcijfers uitblijven. het gevolg van dit soort programma`s is echter dat politici de hele dag worden afgeleid van de echt belangrijke thema`s. en het in den haag de hele dag alleen maar gaat over kleine losstaande probleempjes.

 • no-profile-image

  monique

  De heer Nijland haalt 2 zaken doorelkaar, volgens hem kan alleen op een agrarisch bedrijf de kwaliteit gewaarborgd worden. Het kwaliteitskeurmerk kan door iedere zorgboerderij die aan de kwaliteitseisen voldoet, behaald worden. Ook als het een boerderij betreft waar zorgvragers wonen en waar de agrarische activiteiten hobbymatig zijn.
  Er zijn overigens in het land genoeg grote instellingen met AWBZ erkenning en het HKZ keumerk waar grote missers voorkomen.
  Dat gebeurt helaas niet alleen op zorgboerderijen, of daar nu alleen gewerkt wordt of ook gewoond.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.