Home

Achtergrond 267 x bekeken 3 reacties

Grote partijen niet in schoolfruit

Partijen als The Greenery, Fruitmasters en Albert Heijn lijken dit jaar geen aanspraak te maken op subsidie voor het verspreiden van schoolfruit.

De subsidie vergoedt porties van 30 cent, terwijl de lopende projecten van deze partijen zich richt op duurdere bewerkte snackproducten. The Greenery zegt dat een wijziging van de regeling nodig is om deel te kunnen nemen.

Het schoolfruitproject lijkt aan het slot van het eerste schooljaar ingevuld te worden door kleinere leveranciers die veelal directe relaties met scholen onderhouden.

Volgende week start de inschrijving voor leveranciers. In april kunnen scholen inschrijven voor de regeling waar in totaal zes ton voor beschikbaar is. De scholen bepalen met welke leverancier ze in zee gaan, waarna tien leveringen in tien of vijf weken volgen. Dat moet dit schooljaar nog lukken, verwacht het Productschap Tuinbouw. "Het is wie het eerst komt, die het eerst maalt. Volgend jaar zal de subsidie ruimer zijn." Dan verwacht het PT meer sponsoren te kunnen vinden om het project te financieren naast de toegezegde Europese subsidie.

Grote partijen lijken voorlopig af te zien. Zo haakte Albert Heijn af na een serie gesprekken. De keten doet voor het zesde jaar aan een klassenlunch in een voorlichtingscampagne op scholen 'Ik eet het beter'. Dat wil de keten uitbreiden via het traject schoolfruit. "We willen deelnemen, maar we zijn er niet uitgekomen."

Volgens Hans van Es, namens de afzetorganisaties betrokken bij het overleg, moet de komende weken duidelijk worden hoe alsnog een tweetal lopende projecten van The Greenery en Fruitmasters gebruik kan maken van de regeling. "Deze partijen bieden al abonnementen voor fruit en andere producten op scholen. Zij zouden dat makkelijk voor een aantal weken aan de hele klas kunnen leveren onder het project. Dat blijkt nu nog niet in de regelgeving te passen. Ze hebben wel de logistieke capaciteiten."

Door vacatures bij LNV en het PT is het overleg een periode op een laag tempo doorgezet. Dat overleg kan de aanzet zijn voor regelaanpassing in de komende twee jaar, stelt het PT.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Meneer Fruit

  Meneer Fruit uit Venlo levert fruit aan scholen door heel Nederland.
  Meneer Fruit wil bijdragen aan een gezonder voedingspatroon voor alle kinderen. Daarom heeft Meneer Fruit een assortiment samengesteld van groenten en fruit dat gezamenlijk in de klas gegeten kan worden en dit tegen een prijsniveau waarvoor ouders zelf geen fruit kunnen meegeven aan de kinderen.

  Kijk op onze website voor meer informatie. www.meneerfruit.nl

 • no-profile-image

  www.fruitmandshop.nl

  Het is jammer dat in het begin van de campagne schoolfruit de illusie is gewekt dat toeleveranciers voor 30 cent wel fruit aan kunnen bieden. Een gemiste kans van het landelijke comite....

  Wij worden regelmatig door GGD's benadert of wij fruit kunnen leveren voor achterstandswijken. Dit zouden wij uit MVO oogpunt graag doen, maar de arbeid, brandstof en kwaliteit moet ook betaald worden!

  Jan
  www.fruitmandshop.nl

 • no-profile-image

  www.fruitmandshop.nl

  Het is jammer dat in het begin van de campagne schoolfruit de illusie is gewekt dat toeleveranciers voor 30 cent wel fruit aan kunnen bieden. Een gemiste kans van het landelijke comite....

  Wij worden regelmatig door GGD's benadert of wij fruit kunnen leveren voor achterstandswijken. Dit zouden wij uit MVO oogpunt graag doen, maar de arbeid, brandstof en kwaliteit moet ook betaald worden!

  Jan
  www.fruitmandshop.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.