Home

Achtergrond

'Grote misstanden in Britse vleesindustrie'

In de Britse vlees- en kippenindustrie worden buitenlandse werknemers en uitzendkrachten op grote schaal onderworpen aan fysiek en verbaal geweld.

In veel bedrijven laten ook de veiligheids- en gezondheidsvoorzieningen te wensen over. Veel werkers weten weinig over hun rechten en houden hun mond dicht uit vrees ontslagen te worden.

Dat staat in een uitgebreid rapport van de Equality and Human Rights Commission, de organisatie die waakt over gelijkheid en mensenrechten. Volgens de commissie worden buitenlanders het slechtst behandeld maar is de behandeling van Britse uitzendkrachten vaak niet veel beter. De EHRC constateert dat de wet en de uitzendregels in veel vleesfabrieken worden overtreden. Het rapport tekent daarbij wel aan dat er ook gevallen zijn waar vaste en tijdelijke werknemers wel goed worden gehandeld en waar ook aan alle eisen wordt voldaan.

De commissie wil nu dat supermarkten als de grootste afnemers hun vleesleveranciers beter 'auditten'. De vleesbedrijven zelf moeten hun praktijken en werkomgeving verbeteren. Daarbij kondigt de organisatie aan over een jaar te controleren of er daadwerkelijk iets verbeterd is.

Of registreer je om te kunnen reageren.