Home

Achtergrond 17 reacties

Grote actie tegen mega-melkbedrijf Oost-Engeland

De vegetarische actiegroep Viva heeft haar leden opgeroepen een bezwaarschrift in te dienen tegen de plannen voor een mega-melkbedrijf met 8.000 koeien bij het Oost-Engelse Lincoln.

Volgens Viva worden de dieren het grootste deel van hun leven gevangen gehouden in donkere schuren. Ook andere dieren- en milieugroepen hebben zich bij de oproep aangesloten.

De initiatiefnemers voor het melkbedrijf, Nocton Dairies, hebben bij de plaatselijke autoriteiten in North Kesteven een bouwvergunning aangevraagd. Tegen de vergunning zijn inmiddels ruim 200 bezwaarschriften ingediend, niet alleen van dierenactivisten maar ook van omwonenden die bang zijn voor verkeershinder en geluids- en andere overlast.

Directeur Juliet Gettatley van Viva wil dat er veel meer bezwaren komen en roept haar 35.000 leden daarom op aan de gemeente te schrijven. Zij vergelijkt het bedrijf met batterij-landbouw. "Dit wordt een ramp voor het dierenwelzijn", meent Gettatley.
De gemeente North Kesteven benadrukt dat voor haar argumenten gebaseerd op dierenwelzijn in principe geen rol kunnen spelen bij het beoordelen van een aanvraag voor een bouwvergunning.

Nocton Dairies verklaart op zijn beurt dat bij het ontwerp de hoogste eisen zijn gesteld aan dierenwelzijn en het milieu.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ?

  Spotvogel,moeten we ook maar wat ganzen afschieten,want ja dat brengt ook alleen maar hoop ellende.
  ER IS GEEN BEWIJS MET WAT JIJ ZEGT.
  Genoeg bedrijven gezien met 1.000 met niks meer problemen.

 • no-profile-image

  katja

  Voordelen? Jawel. In Canada! Want daar zitten de Indianen in reservaten en is er zodoende ruimte genoeg voor megabedrijven op tien of twintig mijl uit elkaar. Maar in ons alnd en ook in Good Old England, de Belgique, la douce France en het Groot Germaanse Rijk ligt dat volkomen anders. Dat valt niet te ontkennen!

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Wat lul je nou eigenlijk Han. Maakt toch geen ruk uit als je de mest van 10 koeien op 1000 bedrijven moet uitrijden of de mest van 10000 koeien op een bedrijf?? Sterker nog die van 10000 op een bedrijf is vele malen makelijker te coordineren en controleren dan die van 10 op 1000 bedrijven. Rotzooi vindt je overal maar beduidend meer op de kleinere niet zo professionele bedrijven. Kom hier maar eens na toe zal ik je een rondleiding geven, mits je je er voor open stelt want dat vraag ik me af.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Unaaitmesteedsofamerica en Geverink, gelukkig zijn er nog andere waarden in het leven dan alleen economische.

 • no-profile-image

  ?

  02 mrt 2010 22:34

  Ganzen hebben hier absoluut niks mee te maken! En er zijn bewijzen te over dat grote concentraties levende wezens bijeen het ontstaan en accumuleren van virale- en bacteriële ziekten in de hand werken. Het heeft geen zin om zoiets te ontkennen.

  Geplaatst door spotvogel, maas en waal

  Dus met andere woorden wat ruimte maken in die ganzen.
  Groot heeft gewoon voordeel net als de US zegt.

 • no-profile-image

  Han

  @Down Under. De eisen gesteld door Lekkerdier, PvdD, PETA etc zullen steeds meer Wereld omvattend worden. in Amerika worden steeds meer eisen gesteld door dit soort clubs op dierhouderij alles onder druk van Rechtszaken en Hoge Raad uitspraken. Onze voormannen willen deze informatie maar het liefst weg houden uit de pers, ze houden van de >Verdeel en Heers< tactiek. Dit soort discussies spelen ook op Amerikaanse sites, hun probleem blijkt het onze te zijn. Brazilie, Rusland zullen volgen op termijn, de dierenvrienden zijn mondiaal georganiseerd en wonen doorgaans in (grote) steden. Dus een belangrijk electorale groep!!! De Amerikanen geven aan iedere boer die door een journalist wordt benadert een snel cursus >Hoe profileer ik me. Hoe breng ik het probleem professioneel naar voren<. Inbreng van boeren kant moet profesioneel over komen anders wordt de landbouw weer weg gezet als >Domme boeren, klagers, met grote trekkers en veel land / dieren<.
  Ik kan me de protesten tegen dit grote bedrijf wel voorstellen, zo ik onder al heb geschreven. Ik heb de stront zooi gezien in USA en heb planningen gemaakt voor dit soort bedrijven m.b.t. de transport bewegingen tijdens de oogst en de mest afvoer. Dit zijn echt ongehoorde hoeveelheden in korte tijd. Ook de engelsen zullen hun mestwet hebben waarbij gedurende de winter geen mest op het land mag, tijdens de groei is uitrijden beperkt tot grasstoppel. Afstand tot percelen zijn groot gezien de hoeveelheid ruwvoeder die nodig zijn.

 • no-profile-image

  koetje

  Over morele waarden gesproken,we hebben het hier wel weer over een vegaclub die bezwaar willen maken,koeien de hele dag in een donkere stal,in de meeste stallen van tegenwoordig komt meer daglicht naar binnen dan in een gemiddelde flat.Ik heb ook niks met mega maar die vegalui zijn ook tegen medium en small,want ze willen geen vlees maar ook geen zuivel meer.Is hun goed recht maar dat hoef je een ander niet door de strot te duwen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zo'n actie zou in ons Grote Europa niet alleen Eurregionaal maar in een veel breder verband gehouden moeten worden. Met 8000 koeien op één bedrijf zijn straks ziekten als Creutzfeld Jakob en Mkz absoluut onbeheersbaar. Het zou het EU-parlement niet misstaan als zij ten spoedigste paal en perk zou stellen aan dit soort megaterreur!

 • no-profile-image

  W Geverink

  In nederland zouden er in het verleden maar een fractie van de dieren geruimd zijn wegens ziektes als er mega bedrijven hadden gestaan 4Km uit elkaar dan al die kleine bedrijven een paarhonderd meter uit elkaar. Ik ben geen voorstander van megabedrijven maar hoe moeilijk het voor somige mensen is om toe te geven kleven er niet alleen maar nadelen aan mega maar soms ook voordelen.

 • no-profile-image

  down under

  Hej Kritische Lezer, leuk z'n moreel appel over waarde anders dan economische. Maar wat koop ik daarvoor als ik door de markt die andere kant opgestuurd wordt? Juistum: niets! Sterker nog ik zou willen pleiten voor een minimumprijzenstelsel voor voedingsmiddelen MET een transparante marge verdeling. -- Laat ik het proberen duidelijk te maken. Ook ik probeer voor mezelf enkele morele waarde te hanteren bij het houden van mijn dieren maar hierbij wordt ik wel dief van mijn eigen portemonnaie, immers deze waarde zijn economische gezien (meestal) kostprijs verhogend en aangezien de markt zijn werk moet doen (lees: 99% van de consumenten voor de laagste prijs gaat) zullen de retailers deze niet willen vergoeden en zal het dus uit mijn eigen knip betaald moeten worden. Hiermee is meteen mijn antwoord op de vraag van Han " Willen we als boeren deze kant op??? " voor een deel beargumenteerd. Mijn antwoord is, ik zou bijna willen zeggen: uiteraard, NEE! (Vraag 100 boeren of ze met dezelfde aantallen en productiemethode als hun grootvaders hun kost willen verdienen en er zal 100 keer ja gezegt worden.) Men kan hier op dit forum, of elders, je gal wel spuien jegens de
  "grote" jongens maar in mijn ogen moet men een veel grotere morele druk op de retailers leggen, wanneer je de wens van de burger wilt beschermen tegen het aankoopgedrag van de consument! Helpt die druk niet kom dan niet met een halfbakke roep om regelgeving richting nationale productie eisen maar in plaats daarvan eisen omtrent de verkoopeisen! Ik vergelijk het maar met de auto industrie; ze mogen nog zo veel auto's bouwen zonder veiligheidsgordels maar er zal er geen één verkocht worden want de wet verplicht dat die erin moeten zitten. Stop ik hoor al de argumenten waarom dit niet middels de productie-eisen verplicht kan worden. Heel simpel, je verplaatst de "problemen" naar elders waar niet van zulke eisen zijn en onze "Appie's" zullen vrolijk daar hun producten halen. ("lang leve de WTO") Ja maar als het nu eens mondiale eisen zijn/worden? Ik kan er naast zitten maar dit zie ik toch echt niet op korte termijn (binnen laten we zeggen 10 jaar) gebeuren. Bovendien dan worden we net als nu nog uitgemolken door de retailers.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Het heeft totaal geen zin om te argumenteren tegen mensen die er geen verstand van hebben. Ten eerste maakt het niet uit of je er 50 of 5000 melkt, een persoon kan er niet meer dan 70 tot 100 goed verzorgen. Ten tweede is het waanzin om te denken dat een koe het minder heeft op een "mega" bedrijf, je zult ze wel op en top moeten verzorgen om een goede boterham te verdienen. Dit alles omdat de consument gewoon voor de laagste prijs zijn zuivel wil in kopen. Ten derde voor een ieder is het juist veel voordeliger om dieren op grote concentraties bijeen te houden! Bijvoorbeeld als er een ziekte uitbreekt, kun je het direct controleren op een lokatie. Was veel beter geweest als we in NL zulke bedrijven hadden gehad in 2001. Dan konden we in plaats van ik weet niet hoeveel gezinnen en koeien in de vernieling helpen de boel op een plaats controleren etc etc. Ten vierde de milieu belasting gaat direct omlaag, omdat alles geconcentreerd kan worden geregeld. Kijk bijvoorbeeld eens na de melkauto, ipv 10 stops om een truck te laden in een keer vol op een adres. Je wilt niet weten wat een milieu voordeel dat is, heb ik het nog niet over de voervrachten, veeauto's etc etc. Nee de tegenstanders zullen nooit met berekeningen komen, ze weten wel dat ze verliezen! Het is toch nu wel bekent dat groter automatisch efficienter betekend, mits.....
  En die mits wordt wel door de economie gestuurd maak je vooral geen zorgen. Ben het met een ieder eens die zegt groter heeft geen toekomst in een gebied waar het niet past! Maar maak je hiervoor ook geen zorgen de regelgeving is wel zo dat je wel de ruimte opzoekt om het te realiseren. En als je dan nog niet overtuigd bent ben dan ook zo verstandig dat je gewoon een eerlijke prijs betaald voor je voedsel zodat de boeren niet eens de behoefte hebben om het efficienter te doen. Zo en nu eerst een lekker biertje, Proost!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Katja praat niet over zaken waar je geen verstand van hebt. Ook niet over onze Canadian native peoples want dat doet hier totaal niet terzake. In Europa komen mega bedrijven niet veel voor maar ze zijn er wel. Spotvogel beweerd dat er ziektes ontstaan als er veel dieren bij elkaar zijn. Voor zover ik weet is dat nooit bevestigd. Er worden meer dieren ziek als er een ziekte uitbreekt en het duurd langer dan op een klein bedrijf voor de ziekte helemaal rond is. Tegenwoordig kunnen we gelukkig voor bijna alles enten en dat maakt het leven een heel stuk makkelijker en zekerder voor zowel boer als dier. Ik heb nog nooit gehoord van gezondheidsproblemen in bijvoorbeeld de veemesterijen oftewel feedlots. Feedlots verzorgen enkele duizenden tot wel 25000 of meer stuks vee. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan maar het is best wel groot als je er over na denkt. Vooral als je het vergelijkt met de stierenmesters in nederland die vaak maar een paar honderd dieren verzorgen zijn de aantallen gigantisch. Van mij hoeft dat onbenullig grote ook niet maar veel van de argumenten waarom zo'n groot bedrijf niet gebouwd zou mogen worden zijn op weinig meer dan emotie gebaseerd. Maar dat heeft unaaitmesteedsofamerica hieronder al uit de doeken gedaan. Het enige nadeel dat ik zie is een hele grote stal die niet in het landschap past en je zou er maar vlak naast wonen.

 • no-profile-image

  jan

  toch mooi,, wou dat ik zo stal had,maar ja daar staan maar 100 hoop dat ik dat ook nog eens kan bouwen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ganzen hebben hier absoluut niks mee te maken! En er zijn bewijzen te over dat grote concentraties levende wezens bijeen het ontstaan en accumuleren van virale- en bacteriële ziekten in de hand werken. Het heeft geen zin om zoiets te ontkennen.

 • no-profile-image

  Han

  Of alle bezwaren in boeren ogen gegrond zijn doet er even niet toe. De bezwaarschriften zullen een jaren durende procedure betekenen, die de onderneming veel geld gaat kosten. Als landbouw hebben we naast alle natuurlijke onzekerheden er de onzekerheid bij gekregen van de >Dieren activisten< en die zullen steeds weer nieuwe argumenen aandragen om HUN ZIN te krijgen. Het bezwaar van omwonenden is voor mij beter te begrijpen, >overlast door lawaai en transport bewegingen<. Reken maar even uit hoeveel tankers melk per dag afgevoerd moeten worden, hoeveel vrachten voer aangevoed moeten worden en hoeveel tankers >stront< dagelijks afgevoerd moeten worden. We spreken hier over een continu bedrijf waar nooit een trekker, vrachtwagen of mens stil staat gedurende de 24 uur / dag en 7 dagen / week en 52 weken / jaar. Dit zijn activiteiten die op een industrie terrrein horen. Hiermee is het dus tot bio industrie verworden. Willen we als boeren deze kant op??? En wel tegen elke prijs???

 • no-profile-image

  grace ferguson lees

  This really is a horryble toppic. Not a single human being should want such a mass industry with thousands of live stock. Can't you imagine? It's awfull!

 • no-profile-image

  Patrick

  Heel goed om dat keihard aan te gaan pakken in Engeland. En daar zijn enkele redenen voor. Boeren hoeven hun kopiërgedrag niet uit te voeren, van mijn buurman heeft een grotere schuur, dus ik wil ook. (ratrace) Dan als je doel is melk leveren/produceren dan heb je iets rekening te houden met de methode. Het is namelijk zo dat een koe leeft en beweegt, dus als je melk wilt heb je dieren ook beweging EN buitenlucht te geven. dat zal in de toekomst de eis zijn sobiso, dus beter nu alvast rekening mee te houden. Ook in Nederland veel harder aanpakken, kort houden die sector, in de pas houden want jullie belangenbehartigers doen toch nooit wat ze zouden moeten doen. En kom niet aan dat als een koe groeit, hij tevreden is, of met handelsverdragen of andere schijnargumenten als wereldmarkt. Leiderschap in jullie sector dat zou mooi zijn, maar is verder weg dan ooit.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.