Home

Achtergrond 16 reacties

Grootste boer van Brazilië boekt 4,6 miljoen euro winst

Het grootste akkerbouwbedrijf van Brazilië, SLC Agricola, heeft het afgelopen jaar een winst van 4,6 miljoen euro (11,2 miljoen reais) geboekt, 74 procent minder dan een jaar eerder.

De omzet van het aan de beurs van Sao Paulo genoteerde bedrijf nam 40 procent toe tot 247 miljoen euro (597 miljoen reais). Het totale areaal mais, soja, katoen en koffie nam met 2,6 procent toe tot 225.000 hectare en zal dit jaar waarschijnlijk enkele tientallen procenten gaan toenemen.

SLC Agricola zag het resultaat dalen door lager dan verwachte opbrengsten per hectare, stijgende kosten voor logistiek, hoge financieringslasten en afgewaardeerde voorraden. In totaal stegen de kosten met 31 procent. Daar stond ”slechts” een 6,1 procent hogere productie dan een jaar eerder tegenover. De firma profiteert wel van 32 procent lagere prijzen voor kunstmest, en 27 procent lagere prijzen van gewasbeschermingsmiddelen.

Ondanks de tegenvallende resultaten wil SLC Agricola het areaal sterk uitbreiden om schaalvoordelen te behalen en een meer interessante partij te worden voor grote internationale afnemers.

De volumes die het bedrijf wegzet zijn al behoorlijk. In totaal produceerde SLC Agricola, dat zich toenemend richt op de Europese en Japanse markt, 332.000 ton soja, 215.000 ton mais, 95.000 ton katoen en bijna 1.700 ton koffie. In de jaren 2006, 2007 en 2008 steeg het areaal onder controle met respectievelijk 12, 43 en 31 procent. Het bedrijf is gevestigd in de meest Zuidelijke Braziliaanse deelstaat, Rio Grande do Sul.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klein boertje

  Wat een getob, zijn ze mega, verdienen ze nog niks. Ik blijf lekker klein.

 • no-profile-image

  gert

  Ze hebben het tegenwoordig in Nederland ook al over megabedrijven,waar hebben we het eigenlijk over ?

 • no-profile-image

  pataje

  's Morgens vertrekken met de auto en 's avonds niet terug zijn, das pas een groot veld ! (of een slechte auto)

 • no-profile-image

  boer

  en europa zich maar druk maken over de grootschalige landbouw van bedrijven van wel meer dan 200 ha,,,,, tjsonge tsjonge wat groot.... willen we dat wel,,,, termen als industrieel worden dan al door de linkse politiek in de mond genomen.
  overgens wel grappig dat een dergelijk bedrijf vindt dat die moet groeien om efficienter te werken. zijn de machines onderbezet dan ofzo??

 • no-profile-image

  wim kat

  Lijkt het CDA wel!

 • no-profile-image

  sjeng

  Als ik het uitreken zet hij 1097 euri per ha om. Dan nog 8,2 miljoen verlies draaien met nagenoeg gratis grond, nagenoeg gratis arbeid?
  Daar klopt iets niet.

 • no-profile-image

  .

  Dit bedrijf heeft niet alleen winst gedraaid. Het wordt ook bewerkt door vreemde arbeidskrachten. Dus eerst de lonen betaald en dan pas komt er winst. In Nederland moet het loon betaald worden van de winst. En die winst is er niet!!! Dus het is voor dit bedrijf een minder jaar, maar iedereen heeft een boterham!!! Knappe prestatie!

 • no-profile-image

  Han

  Arie. Dit is het tweede artikel over verlies bij groot bedrijf, de vorige was een Russisch/Zweedse landbouwbedrijf. De reden van het verlies werd niet vermeld, maar naar mijn informatie heeft dit bedrijf goed Nederlands managment naar huis "gestuurd" nog voor het landwerk begon.

 • no-profile-image

  gli

  Wat zijn jullie in meerderheid toch enorm gefocust op groot, groter, grootst!!
  Wie van jullie denkt daar profijt van te halen? En wie moeten er dan afvallen?
  En wordt je daar gelukkiger van als je i.p.v. 100 ha. 10.000 ha. onder je beheer hebt? Of i.p.v. 100 koeien 10.000. Dan kun je zeggen: lekker dat ik er 99 heb uitgewerkt. Leed je soms honger met je 100 ha. of je 100 koeien? Nee? Wat denk je dan wel te bereiken met die enorme groei? Over 75 jaar denkt niemand meer aan je! Echt niet!!!!

 • no-profile-image

  keuterboertje

  Tja best wel groot!!! Het gehele bedrijf licht verdeeld over een oppervlak zo groot als heel Europa op twaalf verschillende locaties in +/- 6 deelstaten. Alleen het kantoor zit in RS. Hun machine park is ook best indrukwekkend!!!!Maquinário para o ano-safra 2009/10 Quantidade
  Trekker 369
  Combines (graan)162
  Combines (katoen) 69
  Zaaimachines 179
  Zelf rijdende spuit 78

 • no-profile-image

  arie maas

  redactie, dit is verkeerde informatie Dit bedrijf heeft nog steeds winst gemaakt !!! ga niet een trend zetten om sensatie verhalen op te hangen Ene zo groot is dat bedrijf niet, laten we eens praten over het grootste landbouwbedrijf in Kazachstan meer dan een miljoen ha rn in prive handen

 • no-profile-image

  l

  SLC is toch een machinefabriek met john deere licentie? ze hebben er misschien ook nog een landbouwbedrijf bij okay ,maar de hoofdzaak is mechanisatiebedrijf

 • no-profile-image

  owen william

  Wanneer je op hun site kijkt staat daar dat ze dit jaar 11 miljoen RS$ hebben verdiend, en vorig jaar 44 miljoen reais. ik kan nergens berichten over verlies vinden.
  fact checker.

 • no-profile-image

  kempenboer

  Zitten die redacteuren hier allemaal foute informatie neer te zetten of wat is dat nu eigenlijk. Gisteren ook al over de Franse President.

 • no-profile-image

  kleine boer

  Ik begrijp er nu helemaal niets meer van. In de kop van het artikel staat dat ze verlies hebben gemaakt, in het artikel zelf maken ze winst. Dit is een beursgenoteerd bedrijf waarvan de gegevens op hun site staan. Kan toch niet zo moeilijk zijn daar een juist bericht van te maken?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.