Home

Achtergrond 26 reacties

GroenLinks: nationaal verbod op megastallen

GroenLinks wil een landelijk verbod op megastallen. Tweede Kamerlid Tofik Dibi meldt vandaag dat hij in april met een voorstel komt wanneer de Kamer zich buigt over de Nota Ruimte.

Volgens hem willen veel boeren helemaal geen grote stallen. "Als we er nu geen stokje voor steken, worden boeren gedwongen zo'n megastal te beginnen om te kunnen blijven concurreren. We moeten naar minder dieren in plaats van naar meer. Dat is niet alleen in het belang van dier en milieu, maar ook de veehouders zelf hebben daar belang bij.''

Dibi noemt megastallen een ramp voor het milieu vanwege de hoeveelheid mest die de dieren in de bedrijven produceren, het veevoer dat ervoor van elders moet komen en omdat de grote bedrijven de aanblik van het landschap aantasten. Volgens hem zijn er alleen in Noord-Brabant al plannen voor uitbreiding van dertig veebedrijven. En juist schaalvergroting vergroot de kansen op ziektes als Q-koorts, meent hij. Noord-Brabant is zwaar getroffen door de Q-koorts.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Staat het vlees stijf van de antibiotica ?Hier zijn heel simpele testen voor (stoof).Geen boer die de wacht-termijnen niet in acht neemt.Gewoon slap gelul om de vleesindustrie een loer te draaien.

 • no-profile-image

  t61

  Ach jongens denken jullie nou echt dat het patrick om de antibiotica te doen is. Patrick ziet liever vandaag dan morgen alle boeren uit NL verdwijnen en grijp hier de onwaarheden van een vaag programmatje op de tv aan. Waardeloze kerel die niets anders doet dat met zijn vingertje wijzen en nog nooit hier een oplossing heeft gedeponeerd waar wij wat aan hebben. Nee wij zijn allen crimineel en moeten de bak in van hem. Nou patrick ik heb vorig jaar 5 kg doxycicline (verkouwheid varkens) en 4 flesjes ampicilline (diverse dingen) verbruikt op 2800 vleesvarkens. Nou vertel mij eens of dat nou veel is.... oja en mrsa negatief

 • no-profile-image

  Patrick

  @Melkveehouder, wel, algemeen is het antibiotica gebruik in de veeindustrie een groot probleem. Als er 3 landen zijn die eventueel nog meer gebruiken, wil niet zeggen dat het in Nederland een minder probleem is. Ook zegt Radar dat er in Nederland een heel hoog gehalte aan antibiotica per dier wordt verbruikt. Voedsel is voedsel en dient als doel om mensen te ondersteunen op celniveau om in leven te blijven en te onderhouden. Als men voedsel produceert en het systeem is niet meer beheersbaars, en men gaat steeds meer trucs toepassen om toch kilogrammen voedsel te produceren, maar wat leid tot risico met dat voedsel, en risico voor de mens die dat voedsel tot zich neemt is iets mis. Bij een risico analyse wordt dat gesignaleerd en op tijd opgetreden. Echter dit is wereldwijd volledig uit de hand gelopen door focus op economische wetten en niet het doel van voedsel. Wel een oplossing is lastig omdat echt alle lagen langdurig hier op voor geborduurd hebben. Universiteiten die focussen op snel mogelijk groeiend type dier en daar volop aan sleutelen. Economische wetten en globalisering en nog veel meer dat een gevolg heeft gegeven aan huidige situatie, en dit normale gang van zaken is geworden. Productie is belangrijk als voedsel veiligheid, en komt voedsel veiligheid in het geding worden nu wetten opgeschaald, WTO power play gespeeld, en of niet goed opgetreden wereldwijd. Persoonlijk denk ik dat het zover is als met een zwaar verslaafde roker of drinker. Onmogelijk om in te laten zien dat er een probleem is, en onmogelijk om een verslaafde te laten veranderen als ie zelf niet wil, en de omgeving van de verslaafde niet bezig is en door heeft dat de verslaafde verslaafd is. Ook al wil men dat laatste wel, er zijn zoveel aspecten die dan waarschijnlijk veranderd moeten worden dat er niets meer van het huidige denken en houders systeem kan stand blijven staan. Hoe dan wel, kan ik niet zeggen. Wel moet een consument weten wat er aan de hand is, legaal of illegaal antibiotica omdat dat een voorzorgsprincipe van de sector is. Illegale antibiotica en preventief antibiotica gebruik zie ik het liefs zelf ontzenuwd worden door de dierenartsen, leiders van LTO, vakbonden en CDA samen. Als ze dat niet kunnen heeft je sector een probleem. En dat probleem leg je op het bord van de consument. Sector matig is dat dus een zware criminele daad, waar de sector verantwoordelijkheden en dierenartsen strafrechtelijk vervolgd voor zouden moet en worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick. Wellicht heb je de kern van mijn boodschap niet begrepen. Het gaat om het exhorbitante antibioticagebruik door de mensen zélf waardoor resistentie ontstaat, en daarbovenop nog het immuniteitssysteem van het lichaam aantast. Voor ieder wissewasje een kuurtje. Kijk naar de griep, er wordt hiervoor volop medicijnen geslikt, terwijl ieder doktor weet dat de griep hierdoor niet geneest, maar dat je gewoon het ziekteproces moet doorlopen. Dit heeft even niets met voedsel te maken. Graag hierop je betoog aanpassen.

 • no-profile-image

  t61

  Pff radar Dat zijn gewoon enorme leugenaars. Valt me tegen dat jij die teroristen en criminelen geloof. Denk dat jij ook nog in sinterklaas en donald duck geloofd, moet wel met zulk verstand....die zijn van zelfde orde, verzonnen figuren.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Melkveehouder, wel een snelle reactie dan aangezien de tijd op is. Wel ik deel dat probleem dat mensen ook een hoog medicijn gebruik hebben, en dus ook eventueel een hoog antibiotica gebruik hebben wat weerstand ook niet ten goede komt. Dat is zeker een groot probleem, ook sector matig, dokter, pharma-industrie bespoedigd. Ja, evenzo een probleem van gelijke orde. Echter er is 1 groot verschil. Bij medicijn gebruik voor en door een mens staat toch de mens centraal, ook al is het veel of weinig en wordt het gemanipuleerd. Het medicijn en antibiotica gebruik in de landbouwsector lijkt meer gericht op het productie proces voor het eindproduct vlees. Dus voedsel, en het medicijn en antibiotica gebruik, lijkt vooral een middel om het proces en systeem in stand te houden dan dat het het doel heeft om voedsel veiligheid of zekerheid te dienen. Want voedsel kan ook geproduceerd worden zonder gebruik van antibiotica of zo minimaal mogelijk gebruik van antibiotica. De mens moet centraal staan, voedsel moet een mens dienen. Het productie proces kan niet bepalend zijn, en de mens een slaaf laten zijn van een productie proces of agri-multinationals die alleen een eigen belang dienen. Zie chloorkip als vb, het productie proces is niet beheersbaar, dus chloorbad en hup USA eist dat landen hun product toestaan op hun markten. En iedereen is er wel over eens dat het antibiotica gebruik flink omlaag moet, ook de boeren want MRSA besmetting wil op zich niemand. Echter denk ik dat het langdurig en tientallen jaren doorgeschoten is, zodat het een 'normale' zaak lijkt of is geworden. Verandering in antibiotica gebruik of vermindering, zal heel veel verandering en problemen blootleggen over houders systemen, de sector zelf in Nederland maar ook wereldwijd, verwacht ik.

 • no-profile-image

  Han

  Tofik Dibi heeft kennelijk niet begepen dat Mega stallen niets te maken hebben met het totale aantal varkens, kippen o.i.d. Het heeft dus ook niets te maken met meer import van voeder grondstoffen en de productie van meer mest. Mega stallen betekent alleen >meer dieren< op één en dezelfde lokatie. Het plan van kleinere eenheden met bijbehorende mest afzet op eigen land is prachtig. Ik wil van Groenlinks dan wel een oplossing zien voor het financiele geheel. Wijlen politicus Verbeek , PPR,, mede grondlegger van Groenlinks had tenminste een uitgesproken mening over hoe de landbouw er uit zou moeten zien en had daar ook een prijskaartje aangehangen voor de bevolking. Helaas hij mocht nooit meer dan preken voor lege stoelen op het platteland. Dibi heeft zijn basis denkbeelden over genomen maar het prijskaartje vergeten te tonen.

 • no-profile-image

  roelklijnstra@hotmail.com

  Ken je zien dat die mensen WEER eens totaal geen besef hebben van hoe de praktijk in elkaar steekt...

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Het staat haaks op het streven naar vrije wereldhandel.

 • no-profile-image

  jan

  Produktie is iets anders dan handel

 • no-profile-image

  broodvechter

  En Tofi vond Wilders een extremist ....
  ???

 • no-profile-image

  jan

  Ik ben het niet vaak met Groen Links eens......

 • no-profile-image

  Leen

  Ook vriendje van Sjoerd, Volkert en Wijnand. Toffee moet het ook niet van waarheidsvinding hebben.

 • no-profile-image

  gert

  Dus alleen nog kinderboerderijen,de rest is blijkbaar megastal,kan de laatste boer het licht uitdoen

 • no-profile-image

  Han

  @Patrick en Melkveehouder. Ik ben van mening dat het antibiotica gebruik resistentie bevorderend is. Ik heb alleen bezwaar tegen het Zwarte Pieten en dan Z.P. steeds bij de kleinste groep op tafel te gooien. Laat ik 1 ding duidelijk maken als Patrick zeer enthousiast naar de veehouder wijst, wijzen er tegelijk 3 vingers naar hem of anders gezegd naar de burger. Wat te denken van meer dan een halve eeuw antibiotica via het toilet en het ziekenhuis waswater in het riool gedumpt? Dan via waterzuivering waar het niet verdwijnt in het oppervlakte water.

 • no-profile-image

  t61

  Tuurlijk lees jij dat graag, want dat zijn onzin getallen. NL is een grote importeur van antibiotica maar nergens wordt verteld hoeveel er doorgevoerd wordt via de havens van rotterdan. Ja zo kan ik ook cijfers verkeerd interperteren maar ja dat is precies jou bedoeling om de landbouw, op wat voor manier dan ook kapot te maken. Precies zoals radar en die terro clubjes ook doen...bah

 • no-profile-image

  Patrick

  @T61, wel wees maar trots op het grote antibiotica gebruik om je dieren zo snel mogelijk te laten groeien, grootse antibiotica gebruiker van Europa? Wel ze zouden jullie vakbond leiders en LTO leiders en CDA leiders vandaag in de cel moeten stoppen voor 40 jaar lang. En graag die makkelijk spuitende en verdienende dierenartsen ook, tssss, wat eens sector. En wees vooral trots dat je een aparte behandeling in het ziekenhuis krijgt.

 • no-profile-image

  Patrick

  @T61, een zware criminele daad is het huidige antibiotica gebruik in de veeindustrie. Waarschijnlijk preventief, en zelfs illegaal en in ongekende hoeveelheden. Dat feit wordt gedragen door hoog politiek niveau, hoog agri-business niveau en sector belangenbehartigers, en erger nog door de dierenartsen zelf. Als je Radar gekeken hebt zal je concluderen dat dat veel personen aan het woord waren die een duidelijk mening hadden, en spraken vanuit hun verantwoordelijkheid, en grote zorg is uitgesproken. Als het een incident is, kan het worden veranderd, en wordt het gesignaleerd in de sector en op tijd veranderd. Deze praktijken is normale zaak, en dagelijks handelen in langdurige tijdslijnen. Als je geen voedsel kan produceren op een normale manier, en dat is dit dus niet, en de politiek en RIVM en andere organisaties hebben de laatste jaren niet goed opgetreden is dat erg laakbaar handelen. Als sector ben je verplicht om de consumenten nu een voorlichtingsprogramma te geven dat de veeindustrie te veel antibiotica gebruikt, wat de risico's zijn, en ook voor behandeling en eten van vlees. Economische belangen en eigen belang is prima, maar een risico vormen voor gezondheid van mensen, dat weten, en niet voldoende aan doen, is een criminele daad van een hoge orde. Niemand kan zeggen nu als ie vlees eet uit de vleesindustrie in de supermarkt dat het niet stijf staat van de antibiotica. Wel volkomen doorgeschoten dat mensen voedsel moeten eten volgens jullie criminele vee-industrie sector, omdat anders geen geld verdient kan worden, inderdaad zielig en crimineel over de rug van de mensheid.

 • no-profile-image

  Patrick

  Laten we dingen simpel houden zie, http://www.trosradar.nl/ MRSA - uitzending 22-03-2010 Als je niet wilt stoppen met antibiotica, en illegale antibiotica in de veeindustrie een ZWARTE vlek op de gezondheid. Zware straffen zouden er ge-eist moeten worden voor dierenartsen en jullie criminele sector-belangen behartigers.
  Sluit jullie veeindustrie vandaag.

 • no-profile-image

  T61

  Wees jij er maar trots op dat jij criminele en terroritische actie groepen steunt. Zulke mensen dienen voor het gerecht te komen en moeten met hun tengels afblijven van ander mans dingen. Die beweringen die jij doet zijn totale leugens en verkeerde interpetaties van tuig dat maar 1 doel heeft de totale eliminatie van de boerenstand. Waar het voedsel dan wel vandaan moet komen zal hun een zorg zijn als het maar niet van de boer komt....????. Mensen met zulke "idealen" zijn een gevaar voor de samenleving. En die bewering van dat ik mijn dieren volstop met antibiotica neem ik maar voor lief want zowel jij als ik weet dat dat niet waar is en anders graag bewijs. Had je graag openheid willen geven en evt willen uitnodigen maar met zulk tuig als jij is geen land te bezeilen en grijpen elke (on)waarheid aan om boeren kapot te maken. Erg jammer want er had veel bereilt kunnen worden door samenwerking op basis van gelijkheid maar met dat gelul van jou en je terro/crimi vriendejes wordt niets bereikt. Alleen boerenmoord en verplaatsing naar buitenland. Nou wat een succes....

 • no-profile-image

  Patrick

  @T61, wel ik ben blij dat je zelf de oplossing geeft voor je collega's. Je bent het vb dat het ook met minimale antibiotica en medicijnen kan in de varkens sector, dus geen enkel excuss daar om veel antibiotica te gebruiken. Misschien kan je de kalveren en kippensector adviseren zodat die ook wijzer worden. Ik lees graag dat de 590 ton antibiotica die nu in de veeindustrie verbruikt wordt met grote stappen verminderd worden. Ga niet wijzen naar burgers als je sector deze getallen verbruikt. Op grote schaal preventief en illegaal antibiotica verbruik is inderdaad een criminele daad. Diegene die dat goedkeuren in alle lagen van de sector en politiek omdat ze het te pijnlijk vinden om te zien wat de oorzaken zijn, missen het belangrijkste punt. Bewuste MENS centraal in relatie met haar voedsel en gezondheid, en daarmee een goede risico analyse van het voedsel process. IPV mens als slaaf van voedsel/sector industrie criminelen die zijn systeem niet kan beheersen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, hier een citaat uit de Volkskrant.
  "Gebruik van antibiotica het laagst van Europa
  Van onze verslaggever Broer Scholtens
  gepubliceerd op 17 november 2008
  AMSTERDAM - Dinsdag begint een Europese campagne om te wijzen op de gevaren van het overdadig
  gebruik van antibiotica.
  Het antibioticagebruik in Nederland is het laagst van Europa. Griekenland, Frankrijk en Italië spannen de
  kroon: het antibioticagebruik daar is meer dan drie maal zo hoog als in Nederland. Vanwege het hoge
  gebruik is in die landen een kwart tot de helft van de bacteriën resistent tegen antibiotica.
  Die resistentie – bacteriën veranderen van gedaante waardoor het middel niet meer werkt – is er de
  afgelopen vier jaar flink toegenomen, blijkt uit cijfers die dinsdag worden bekendgemaakt. In Nederland is
  de antibioticaresistentie met zo’n 5 procent laag." Patrick, wat had je gedacht van deze uitkomst, en de verspreiding van resistente bacterïen door de mobiliteit en toerisme en niét door de veehouderij. Kijk het is gemakkelijk om met het vingertje naar de veehouderij te wijzen, maar hoe lossen we het probleem dan op dat mede-bewoners van deze aardkloot zelf verantwoordelijk zijn voor de forse toename van verspreiding van antibioticaresistentie? Kijk, recreatief en economisch belang is mooi om je eigen woorden maar even te gebruiken, maar ten koste van alles?

 • no-profile-image

  t61

  Oja tros radar !! lekker opjectief !!! Patrick dat je daar in gelooft zeg heeeel veel over jou kennis en het willen weten hoe het in elkaar zit. Kortom rot op van dit forum en ga het forum van pvdd maar lastig vallen. Onee die lullos hebben geen forum, die dulden geen kritiek, zielig hoopje mens...

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Allemaal onzin jongens! Wageningen heeft onlangs bij monde van Dhr. Scholten (directeur ASG) nog laten weten dat intensieve landbouw veel beter is voor het milieu dan extensieve. Dus Tofi moet maar eens bij onze hoogstaande wetenschappers in de leer.

 • no-profile-image

  Mark

  Er wordt weer van alles door elkaar gehaald.
  Laten de mensen eerst eens zorgen dat ze goed met de materie op de hoogte zijn.
  Wat is Mega?
  Men heeft het over mega-stallen, 2500 varkens in een grote schuur? Wat als er op een lokatie 4 stallen van 1000 varkens staan. (geen megastal, maar wel 4000 varkens).
  Of mag 4 maal 2500 wel, maar 10000 niet? Welk bedrijf produceerd meer mest en gebruikt meer voer? Volgens mij is dat bij beide hetzelfde.
  Misschien dat in een nieuwe moderne (megastal) de dieren het wel beter hebben, de mestverwerking efficienter is, en het voerverbruik lager.
  Een nieuwe moderne stal is in alle opzichten beter. Maar iedere ondernemer zal ook naar zijn imago moeten kijken, dan passen 4 kleinere stallen van 2500 dieren misschien beter in de omgeving dan eentje van 10.000 .

 • no-profile-image

  Han

  Groen Links ik heb nooit geweten dat Links Groen is, mij is altijd voorgehouden dat Links ROOD is zie maar de vlaggen en de partij kleuren van alle Linkse partijen op de wereld. nu serieus ik wil van GroenLinks wel eens weten wat is een MEGA stal? Laten we zeggen 1000 varkens of 10.000 varkens of geldt het alleen voor koeien, 60 koeien is de grens?? Iedereen lult over MEGA stallen en heeft geen definitie gegeven van omvang, inhoud, aantal dieren of gaat het per ton geproduceerd vlees / melk / eieren. of moet de mest de maat aangeven? wie kan mij hier een antwoord op geven??

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.