Home

Achtergrond 177 x bekeken

Gevaarlijke zandstorm kleurt Peking geel

Een zware zandstorm heeft het openbare leven in Peking zaterdag nagenoeg tot stilstand gebracht. De autoriteiten hebben bij hoge uitzondering alarmfase vijf afgekondigd, de hoogste die China kent. Burgers krijgen het advies binnen te blijven zolang het noodweer aanhoudt.

De concentraties stof in de lucht hebben waarden bereikt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de miljoenen inwoners van de hoofdstad. Het zand is afkomstig uit woestijngebieden in het noorden van China en buurland Mongolië. Andere delen van China werden eerder al geteisterd door zware stofstormen, die het zicht beperken tot enkele meters.

De zandoverlast is het gevolg van decennialange verwaarlozing van het milieu ten faveure van economische groei in China. De laatste jaren hebben de autoriteiten veel geld geïnvesteerd in de strijd tegen verwoestijning. Zo werden op grote schaal bomen geplant. Daar staat echter tegenover dat er minder regen valt in grote delen van China, terwijl de waterbehoefte van de meer dan een miljard inwoners steeds verder toeneemt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.