Home

Achtergrond 264 x bekeken

Gerstexport uit EU naar dieptepunt

De Europese Unie kan in het seizoen 2009/2010 waarschijnlijk maar 1 miljoen ton gerst exporteren.

Met name de export van voergerst is ingestort. Dat meldt Agrarzeitung op basis van een rapport van de International Grains Council (IGC).

De vraag is mede door een ingestorte biermarkt wereldwijd afgenomen, terwijl concurrentie vanuit landen rond de Zwarte Zeelanden heftig is. De IGC raamt dat ongeveer 500.000 ton brouwgerst en 500.000 ton voergerst de EU zal verlaten. Een jaar geleden bedroeg de export van voergerst alleen nog 3 miljoen ton. De export van brouwwaardige gerst is al sinds twee jaar een stuk minder.

De EU concurreert direct met Rusland en Oekraïne op markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De IGC verwacht dat ook deze belangrijke concurrenten minder zullen exporteren, maar de daling ligt lager dan bij EU-exporteurs. Daardoor versterken ze hun marktaandeel op de wereldmarkt. Beide landen exporteren vrijwel alleen voergerst.

Oekraïne exporteert waarschijnlijk 6 miljoen ton tegen 6,3 miljoen ton een jaar eerder. Rusland exporteert naar verwachting 2,4 miljoen ton tegen 3,4 miljoen ton een jaar eerder. Opvallend is dat de vraag vanuit de grootste markt voor Europese gerst, Saoedi-Arabië, hoog zal blijven op 7,3 miljoen ton.

De totale handel in granen neemt af van 248 miljoen ton tot 231 miljoen ton. De handel in mais blijft op peil, geholpen door een 2 procent groter areaal wereldwijd. De groei in areaal is vooral het gevolg van areaaluitbreiding in de VS. Volgens de IGC is mais nu winstgevender dan tarwe die gezaaid wordt in het voorjaar.

De handel in tarwe daalt sterk van een geschatte 136 miljoen ton vorig jaar tot 121 miljoen ton. Dit komt vooral doordat de dollar, waarin tarwe meestal wordt verhandeld, ten opzichte van andere munten in waarde is gestegen. De productie van tarwe komt uit op 675 miljoen ton, oftewel 31 miljoen ton meer dan er wordt verbruikt. Vorig jaar werd een surplus van 46 miljoen ton genoteerd, waardoor de wereldvoorraad steeg van 120 naar 197 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.