Home

Achtergrond 313 x bekeken

Gemengde reacties van provincies op Brabant

Het is goed dat de provincie Brabant met zijn beperkingen voor het bouwblok in verwevings- en LOG-gebieden nu opschuift in de richting van de normen die al in Overijssel en Gelderland gelden.

Dat zeggen de gedeputeerden Harry Keereweer van de provincie Gelderland en Piet Jansen van Overijssel. Gedeputeerde Ger Driessen van Limburg neemt een ander standpunt in. "Wij hechten niet zo aan strikte oppervlaktenormen. We kijken naar kwaliteit. Bovendien is ook de economische kracht van de bedrijven van belang. Sterke bedrijven kunnen investeren in luchtwassers en andere milieuzaken. Dat zit niet meteen vast aan een oppervlaktenorm." In Limburg gelden als richtlijn 1,5 hectare in verwevingsgebieden en 2,5 tot 3 hectare in de LOG’s.

In Gelderland geldt voor de verwevingsgebieden een maximale omvang van het bouwblok van 1 hectare voor verwevingsgebieden. In de LOG-gebieden (landbouwontwikkelingsgebied) geldt een maximale omvang van 1,5 hectare. Overijssel hanteert 1,5 hectare voor zowel verwevings- als LOG-gebieden.

In Brabant is de norm nu op 1,5 hectare vastgelegd voor de verwevingsgebieden en voor de LOG’s een uitloop (bij uitzondering) tot maximaal 2,4 hectare. Brabant wil verder nieuwvestiging van bedrijven in de LOG’s beëindigen.

Piet Jansen tekent wel aan dat hij de besluiten die zijn genomen in de Brabantse Staten wil bestuderen. ”We moeten geen stroom van Brabantse ondernemers krijgen die hun heil bij ons gaan zoeken. Mocht dat het gevolg zijn, dan gaan we ons op maatregelen beraden.” Ger Driessen vindt dat in zo’n situatie de gemeenten als eerste aan de bal zijn.

Keereweer en Jansen zijn grote voorstanders van een terugkeer van de compartimentering in de dierrechtenhandel. "De Kamer en de minister hebben destijds de afschaffing erdoor gedrukt", aldus Jansen. Mocht er weer een compartimentering komen dan ziet Driessen liever dat Limburg wordt gekoppeld aan Gelderland en Overijssel, dan aan Brabant, zoals in het verleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.