Home

Achtergrond 168 x bekeken 3 reacties

Gemeenten tegen versoepeling aanpak Q-koorts

Wethouders van gemeenten in de regio Noordoost-Brabant roepen de demissionaire ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) in een brief met klem op om te wachten met het afbouwen van de bestrijdingsmaatregelen tegen Q-koorts.

Volgens de wethouders is er nog te veel onduidelijkheid over de effecten van de huidige maatregelen. De ministers overwegen om bijvoorbeeld het fokverbod deels op te heffen.

Volgens de wethouders worden onder druk van de landbouwsector de maatregelen afgeschaald zonder dat er onvoldoende duidelijkheid is over de relatie tot de volksgezondheid. Waarschijnlijk is het effect van de entingen en ruimingen pas in 2011 echt zichtbaar, schrijven de bezorgde wethouders.

De wethouders maken de ministers ook attent op de bezorgdheid bij burgers over mest die bij veel bedrijven op het terrein ligt opgeslagen. De Q-koortsbacterie kan via de mest worden verspreid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bartje

  Wat de heren wethouders en burgemeesters gemakshalve vergeten is dat in hun gemeente de geiten ook al in 2009 zijn ingeënt tegen Q-koorts! Afbouw van maatregelen is derhalve op zijn plaats!
  Mochten zij toch anders beslissen moeten ze maar gewoon hun portemonne trekken i.p.v. een ander de nek om te draaien!

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Ga eens informeren in het buitenland, daar waar ze jaren geleden al met qkoorts te maken hadden en vraag daar na hoe het verloop was. Het is niet voor niks dat in Australie en Frankrijk ook de schapen worden geent. Ik denk dat men meer geduld moet uitoefenen om resultaat te zien. We kunnen Qkoorts echt niet in enkele maanden uitbannen!!!
  Dat moeten de wethouders ook beseffen ipv de boel op te zwepen!!!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  de Q koorts bacterie hangt in de lucht ,alle diersoorten kunnen de Q koorts bacterie bij zich dragen ,mensen inenten lijkt mij de beste oplossing .geiten en schapen afslachten en bedrijven kapotmaken dat kan toch niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.