Home

Achtergrond 252 x bekeken

'Gemeenten gaan verschillend om met ammoniakplan'

Gemeenten gaan heel verschillend om met de bedrijfsontwikkelplannen, waarin intensieve veehouders moeten aangeven hoe en wanneer ze hun stallen emissiearm maken.

Dat hebben vertegenwoordigers van zowel LTO als varkenshoudersvakbond NVV gezegd, die vandaag aanwezig waren bij het Kamerdebat over mest. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg kent gemeentes die geen enkel plan vragen of die een milieuvergunning voldoende vinden.

LTO en NVV maken zich hier zorgen over: boeren die geen bedrijfsontwikkelplan hebben ingediend komen niet in aanmerking voor het gedoogbeleid voor emissiearme stallen. Voor hen gelden direct de strenge emissie-eisen. De plannen moeten vóór 1 april zijn ingeleverd bij de gemeente. Minister Tineke Huizinga (Vrom) herhaalde dit gisteren in de Kamer. Wel zei ze dat gemeenten de veehouders die op 1 april nog geen plan hebben ingediend zullen aansporen dit alsnog te doen.

Enkele fracties hadden twijfels bij het verruimen van de overgangstermijn voor stoppende veehouders naar 2020. Volgens Huizinga kunnen ondernemers niet op zo’n besluit terugkomen. Daarbij moeten ze wel maatregelen nemen, zij het minder strenge.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.