Home

Achtergrond 445 x bekeken

Geen HIR omdat de verkochte grond aangemerkt wordt als voorraad

Een herinvesteringsreserve (HIR) kan alleen gevormd worden voor winst behaald bij de verkoop van een bedrijfsmiddel.

Voor winst behaald met de verkoop van voorraad kan geen HIR gevormd worden. Deze basisregel voor de toepassing van de HIR komt naar voren in een uitspraak van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Een bv kan geen HIR vormen voor de winst behaald met de verkoop van een stuk grond.

Kort samengevat is de uitspraak van het Hof ’s-Hertogenbosch de volgende:

belanghebbende, X bv, koopt een stuk grond in een uitbreidingsgebied van een gemeente. De grond is bestemd voor woningbouw en X bv zal de grond verkopen zodra zich één of meer gunstige mogelijkheden voordoen. Als X bv de grond verkoopt, brengt zij de behaalde boekwinst van € 672.865 onder in een herinvesteringreserve, die de inspecteur niet accepteert. Rechtbank Breda oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat op het moment van aanschaf van de grond niet de overheersende bedoeling bestaat tot verkoop daarvan bij de eerstkomende geschikte gelegenheid. De rechtbank vindt daarbij met name van belang de inhoud van twee overeenkomsten en de verklaring van de gemachtigde, die ter zitting uitdrukkelijk heeft verklaard dat op het moment van aankoop van de grond, de bedoeling tot verkoop daarvan bestond.

Hof Den Bosch houdt de uitspraak van de rechtbank in stand. Volgens het hof is niet gesteld of gebleken dat het streven van X bv erop gericht is de grond na bebouwing verder zelf door verhuur of op een andere manier als duurzame belegging te exploiteren. De grond vormt op geen enkel moment een passieve belegging of bedrijfsmiddel en is naar het oordeel van het hof vanaf de aankoop uitsluitend voor de omzet bestemd. Het Hof verklaart het hoger beroep van X bv ongegrond

Meer informatie: Hof 's-Hertogenbosch, MK II, 19 november 2009, nr. 08/00478

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.