Home

Achtergrond 2 reacties

'Gebruik GMO-geld meer voor de promotie van fruit'

Fruittelers zouden via hun coöperaties meer geld moeten aanwenden voor promotie van vrije rassen als Conférence, Elstar en Jonagold.

Dat zei exporteur Jan Timmermans tijdens een vergadering van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in Maasbracht.

Timmermans boog zich over de vraag of de handel de fruitteelt uit het slop kan trekken. Zijn antwoord was kort: nee, dat zal de teler zelf moeten doen door meer in te zetten op promotie, kwaliteit en residu-vrij telen.

Timmermans signaleert dat er nog te weinig aan promotie voor vrije rassen wordt gedaan. "Telers worden steeds individualistischer, ze regelen vaker hun eigen afzet. Daardoor blijft collectieve promotie achter. Door samen te werken kun je aanspraak maken op gelden voor GMO (gemeenschappelijke marktordening." Telers die lid zijn van coöperaties zouden volgens Timmermans meer moeten pleiten voor promotie.

"Nu wordt GMO-geld vooral aangewend voor productieuitbreiding, maar met een groeiend areaal voor Conférence-peren is het noodzakelijk dat ook nieuwe markten worden aangeboord. Omdat die niet direct op onze peren zitten te wachten, moet je met promotie vraag creëren."

Timmermans ziet tevens mogelijkheden voor telers om in te spelen op de zogenoemde local for local-trend. "In Frankrijk blijkt dat succesvol." Daarnaast vindt hij dat residu-vrije teelt te weinig aandacht krijgt.

Timmermans doet in samenwerking met Fruitconsult proeven met residu-vrij telen van Conférence. De resultaten van de proef zijn bemoedigend, aldus Timmermans.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oud fruitteler

  waar gaat het GMO geld naar toe ,wordt dit niet gebruikt voor de uitbreiding van gebouwen bij fruitafzet organisaties,of komt dit werkelijk bij de fruitteler
  waar gaat het feitelijk naartoe is mijn vraag

 • no-profile-image

  gert

  Het gmo-geld wordt via de veilingen ook ingezet om de telers zoet te houden door zo'n 40% tegemoet te komen in de hagelverzekeringspremie van de teler. Ze moesten het gauw afschaffen, het stimuleert alleen oneerlijke concurrentie met de vrije telers, want die ontvangen zowiezo geen gmo-gelden. Ik zou niet weten wat daar eerlijk aan is. We telen allemaal in hetzelfde land of continent en met gmo-geld wordt alleen de normale onderlinge concurrentie tussen telers en teeltgebieden verstoord. Ze bereiken er wel mee dat we goedkoop aan appels geraken, alleen al doordat gmo-geld in bijv. Polen gebruikt wordt door telers om gigantisch oppervlaktes fruit in te planten. Dit zorgt nu al voor enorme problemen bij de Nederlandse appeltelers, die op deze manier het loodje zullen leggen. Tegen oneerlijkheid kan niemand op.

Of registreer je om te kunnen reageren.