Home

Achtergrond

Gat in genoom zorgt voor groei bij kip

Een onderzoeksteam van de Zweedse universiteit van Uppsala heeft op het kippengenoom blootgelegd waar zich in de loop van de fokkerij veranderingen hebben voorgedaan.

Professor Leif Andersson heeft zijn onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Andersson zegt dat op een aantal plekken in de genenkaart van de kip gaten zijn gevallen. Hij vond op zeven plekken dat een deel van de genetische code is verdwenen.

Het is niet voor het eerst dat dergelijke 'gaten' in het genetisch materiaal worden gevonden. Nieuw is wel de vondst van een 'gat' in een gen dat kennelijk een rol speelt bij de groei van de kip.

Andersson en zijn groep onderzochten daarvoor het erfelijk materiaal van een speciaal voor wetenschappelijke doeleinden gefokte goed groeiende kippenlijn. Zij vergeleken dat met het genoom van andere kippen. De onderzoekers suggereren dat de snelgroeiende kippen een erfelijke afwijking hebben in de eetlustregulering. Met de gevonden witte vlek is nu mogelijk het gen gevonden, dat daarvoor verantwoordelijk is.

Dierengenoom-onderzoeker Martien Groenen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum zegt dat met dit soort onderzoek meer duidelijkheid ontstaat over de effecten van de fokkerij op het genoom van dieren. De kennis kan ook gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling, zegt Groenen.

De mens zou kunnen profiteren van dergelijke kennis, omdat dieren en mensen vergelijkbare eigenschappen hebben, zegt Andersson. Groenen tekent daarbij aan dat je daarmee altijd voorzichtig moet zijn. Er zijn wel veel overeenkomsten tussen het erfelijk materiaal van mens en dier. Genen die bij de kip voorkomen, worden ook bij de mens gevonden. Maar de werking van de genen is niet altijd hetzelfde.

Groenen werkt aan soortgelijk onderzoek bij varkens, waarbij verschillen in het erfelijk materiaal op individueel niveau wordt bekeken. Het Zweedse onderzoek laat zien hoe de wens van de mens in de loop der jaren van invloed is op het genoom van de kip.

Of registreer je om te kunnen reageren.