Home

Achtergrond 206 x bekeken

Gasunie boekt af op Duits net

Het gastransportbedrijf Gasunie moet voor ongeveer een half miljard euro afboeken op zijn Duitse transporttak.

Een woordvoerder van Gasunie bevestigde woensdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad. Het Nederlandse Gasunie kocht het Duitse net bijna twee jaar geleden van BEB Erdgas und Erdöl van Shell en ExxonMobil voor een onbekend bedrag. Maar de Duitse autoriteiten pasten daarna de regels aan voor de tariefstructuur, wat de winstgevendheid van het netwerk flink afknijpt.

Volgens de woordvoerder moet Gasunie daarom ongeveer 5 procent van de waarde van alle gasnetten afboeken. Dat komt neer op zo'n 500 miljoen euro.

Volgens Gasunie heeft de huidige regulering van de gastransporttarieven het investeringsklimaat in Duitsland onvoorspelbaar gemaakt. Eerder deze week liet het bedrijf nog weten om die reden af te zien van een mogelijke overname samen met regionale Duitse gastransportbedrijven van het netwerk van Thyssengas.

"We vinden het jammer dat we ons moeten terugtrekken'', zei topman Marcel Kramer van Gasunie. "We moeten helaas concluderen dat de rendementen op een dergelijk gereguleerd netwerk in Duitsland te laag zijn, vooral als we het vergelijken met het niveau dat in veel andere landen is toegestaan.''

Niettemin blijft Gasunie bezig met de voorbereidingen voor verdere investeringen in gasnetwerken in Nederland en als de regelgeving verandert in Duitsland. Nederland wil de komende jaren een belangrijke speler blijven op de Europese gasmarkt als doorvoerland.

Klanten van Gasunie zitten dringend verlegen om meer gastransportcapaciteit. Om hieraan tegemoet te komen, wil Gasunie het netwerk uitbreiden. In Nederland gaat het om 7 procent extra capaciteit, en in Duitsland om een uitbreiding van 40 procent. Het bedrijf wil tot 2014 hiervoor tussen 1 en 2 miljard euro investeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.