Home

Achtergrond

GPS en Lagerweij samen in antibioticaproject LNV

Pluimveeslachterij GPS en broederij Lagerweij stappen samen in het project antibioticavrije productie. Op die manier worden alle schakels uit de vleeskuikenketen bij het project betrokken.

GPS en Lagerweij betrekken in eerste instantie een beperkte groep pluimveehouders bij het project. "Uiteindelijk wil je natuurlijk dat alle vleeskuikens antibiotica-arm geproduceerd worden, maar om het overzicht te houden beginnen we met een kleine groep", zegt directeur Bas Koot van Lagerweij.

"We beginnen met tien à twintig mesters, vijf of zes vermeerderaars, een stuk of twee opfokkers en ook binnen de broederij kan nog wat verbeterd worden."

De bedoeling van het project, geïnitieerd en grotendeels gefinancierd door LNV, is om het antibioticagebruik in de veehouderij tot een minimum terug te dringen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen behandelingen meer plaats mogen vinden, maar antibiotica moet gerichter en veel spaarzamer ingezet worden.

Antibioticavrije productie

"We weten niet of antibioticavrije productie echt mogelijk is. Het streven is om het antibioticagebruik zo ver mogelijk terug te dringen, maar als het nodig is moet het mogelijk blijven om een koppel te behandelen", vindt Hans van Egteren van GPS.

Behalve GPS en Lagerweij doet ook varkensketen De Hoeve mee in het project. De voornaamste rol van deze deelnemers is het verzamelen en ontwikkelen van kennis en de begeleiding van veebedrijven. Het inventariseren en registreren van gegevens speelt daarbij een belangrijke rol. "Meten is weten", stelt Koot. De deelnemende bedrijven verwachten oplossingen te vinden op het gebied van voer, water of alternatieve geneesmiddelen, maar ook in het management.

Het project loopt tenminste drie jaar, met een eventuele uitloop tot vier of vijf jaar. Als het project succesvol verloopt is het de bedoeling dat in ieder geval de deelnemende ketens de gevonden oplossingen voor de hele productie toe gaan passen. Daarnaast komen de resultaten tot beschikking van de sector.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.