Home

Achtergrond 262 x bekeken 4 reacties

GGD wenst meer bescherming tegen stallen

De GGD in Brabant is kritisch over de ideeën van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant naar aanleiding van het burgerinitiatief tegen megastallen.

Grenzen aan de grootte van veestallen noemde GGD-milieuarts Henk Jans woensdag ”een eerste aanzet”, maar volgens hem moet de provincie ook het aantal dieren in de stal beperken en bewoners die grote veebedrijven in de achtertuin krijgen, financieel helpen om te verhuizen.

De GGD meent dat vooral voor de gebieden die na de varkenspest zijn aangewezen voor de concentratie van stallen, de aangekondigde regels nog ”heel vrijblijvend” zijn. In deze zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden mogen bedrijven waarschijnlijk nog uitbreiden tot 2,4 hectare netto (3,5 voetbalveld).

In deze gebieden staan in totaal elfhonderd woonhuizen. ”In deze gebieden moeten zo min mogelijk mensen wonen”, zegt Jans. Maar ”financiële valkuilen” staan volgens de provincie een uitkoopregeling in de weg. Jans vindt het raar dat er wél geld is om bedrijven te betalen die willen verhuizen of stoppen.

Het burgerinitiatief stelt voor om tussen bedrijven vanwege onderling besmettingsgevaar en nieuwe uitbraken van infectieziekten 1,5 kilometer te hanteren. Provincie en politiek concluderen dat daarvoor in Brabant simpelweg de ruimte ontbreekt.

Onderzoek wijst volgens de GGD uit dat met een onderlinge afstand van minder dan een kilometer Brabant het risico moet accepteren dat bedrijven elkaar besmetten en er calamiteiten vergelijkbaar met de varkenspest en Q-koorts ontstaan. Alleen extreem strenge eisen aan de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof kunnen volgens Jans een alternatief zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  1,5 Km lijkt me een minimale vereiste. Dat dat nu niet zo is is een falen van de eigen landbouwsector. Eenzijdig denken, wishfull thinking, van sectorbelangen behartigers is mede de oorzaak. Kosten moeten betaald worden door de sector, en VION achtige bedrijven zelf. Denk Europees als bedrijf, ga naar plekken waar nog genoeg ruimte is.
  Vooreen moest alles wijken in de omgeving om uitbreidingen niet in de weg te staan van veeindustrie bedrijven, psychologisch erg fout dus, en een beetje machstmistbruik van de sector tegenover de samenleving. Conclusie het had nooit zover mogen komen die veeindustrie kort op leefkernen met met mensen en kinderen. Enig uitzondering is als een leef kern later gekomen is als een bedrijf, dan geld betalen en afkopen van dat bedrijf. Voor de rest keihard saneren.

 • no-profile-image

  boer

  Misschien is het een optie om die bedrijven die te dicht bij de bebouwd kom staan te verplaatsen naar een soort van LOG gebied of iets dergelijks. Zelf heb ik nog een beter idee. Zet ze tegen de rand van de bossen dan hebben de minste mensen er "last" van. Verder moeten we één ding goed begrijpen: de mensen hebben tegenwoordig ook wel erg snel last van elkaar, van een weg, van hangjongeren, van industrieterreinen, van teveel auto's in de binnenstad, van Schiphol, van teveel vrachtwagens op de snelweg, of gewoon van treuzelende bejaarden, criminele marrokanen of homo's zonder hostie. Nederlanders zijn een soort van doetjes geworden.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Knor, je hebt gelijk daarin, neemt niet weg dat je problemen kunt verwachten bij grote industriële projecten of bedrijven. Het blijft vreemd als vee-industrie bedrijven binnen 500 m van woonkernen staan, dit had men kunnen zien aanzien komen, en had voorkomen kunnen worden als invulling van gebied niet was overgelaten aan CDA'ers. Elke belangenbehartiger die dit niet heeft gezien de laatste 30 jaar en niet benoemt heeft, heeft zijn verantwoordelijkheid niet genomen. De GGD in dit geval kijkt eindelijk door de GGD bril, zoals ze dat zouden moeten doen, eerst benoemen van problemen, risico analyse van nu en over verwachte 30 jaar etc. Het is niet de taak van een GGD om met oplossingen te komen. Daar zijn dus verantwoordelijken voor, die oa in de sector zitten.

 • no-profile-image

  knor

  Hoeveel mensen wonen er kort bij de chemische industrie, schiphol(kerosine dampen) verbrandingscentrales enz. enz.
  Worden die ook allemaal verplaatst of moeten die maar langzaam aan de kanker sterven of dient dat een hoger doel ??????
  Boertje pesten is veel makkelijker !!

Of registreer je om te kunnen reageren.