Home

Achtergrond 339 x bekeken 6 reacties

Franse productie melk naar nieuw dieptepunt

De Franse melksector lijkt dit melkjaar af te stevenen op een historische onderproductie.

In december lag de productie weer 2,5 procent onder het niveau van een jaar eerder terwijl januari door het koude winterweer nog slechter uit lijkt te komen.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste. Over het melkjaar tot eind december zit Frankrijk nu, gecorrigeerd voor vetgehalte, 1,3 miljoen ton onder het quotum. De totale productie ligt 2,7 procent onder het niveau van het vorige melkjaar. Dat komt met name door de krimp in de melkveestapel.

Bij geiten- en schapenmelk ziet het plaatje er gunstiger uit. De productie van geitenmelk ligt over 2009 ruim 9 procent hoger dan in 2008; de productie van schapenmelk nam toe met 2,3 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Wat zal daar de literprijs stijgen.

 • no-profile-image

  arjan

  goede zaak deze onderproduktie en vooral hopen dat er geen "leenquotum" wordt gegeven, en laat degene die in overprodukte zit maar betalen, zou in heel europa het geval moeten zijn ging het gelijk beter in de melkveehouderij,

  ik hoop dat de emb grote stappen vooruit gaat zetten en dat we in europa het canadeese systeem adopteren wat de enige oplossing is voor de huidige crisis want dan hebben de boeren alles zelf in de hand wat vraag en aanbod betreft en dus ook de melkprijs

  anders zie ik het somber in in nfrankrijk, drie jaar geleden waren er in ons dorp nog 6 melkveehouders ( gemiddeld 300000 l melk) en vandaag zijn we met zijn tweeen

 • no-profile-image

  gert

  Ook de storm van de laatste dagen heeft veel schade veroorzaakt in de Franse melkveegebieden Normandie en Bretagne,dit zal ook nog weer een dip veroorzaken in de melkproductie

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als de superheffing in NL hoger wordt zou dat mischien ook helpen tegen deze lage prijzen in NL. Er is gewoon veel te veel melk punt.

  Onderproductie moet meer gestimuleerd worden, Overproductie moet meer geremd worden.

 • no-profile-image

  boer

  Naast die 0% verevening moet er ook gewoon superheffing betaalt worden als er over het quotum gemolken wordt. Omdat Frankrijk niet af hoeft te dragen aan Brussel ,kopen ze stoppende boeren uit met dat geld. Jullie moeten niet denken dat hier allemaal stoppers zitten; ook Frankrijk kan gewoon boven het nationale quotum produceren als dat zou mogen. Voor de melkprijs is het wel goed: 34 cent over januari.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het probleem is dat wij zelfs nu 0% verevening krijgen ondanks deze onderproduktie. Als er normaal wordt verevend net zoals in Nederland wordt er echt niet onder het nationaal quotum gemolken. In deze regio en in andere delen van Frankrijk wil men dolgraag meer melken maar wordt dit tegengegaan door een verevening van 0% en niet door allerlei externe factoren als sneeuw en storm want dat is echt niet de oorzaak.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.