Home

Achtergrond 9 reacties

Franse melkveehouders vangen tot 10 procent meer

Franse melkveehouders ontvangen in het 2e kwartaal een melkprijs die 9 tot 10 procent hoger ligt dan in dezelfde periode in 2009.

Dat is vanmiddag meegedeeld door de bond van melkveehouders FNPL na langdurige onderhandelingen met de twee andere partijen in het melkoverleg, de coöperaties en de melkverwerkers. Het overleg was eerder door minister Bruno Le Maire van landbouw onder druk gezet omdat hij voor het begin van het kwartaal duidelijkheid wilde voor de melkveehouders.

De informatie van FNPL-voorzitter Henri Brichart betekent dat de verwerkers bakzeil hebben gehaald. Zij pleiten juist voor een verlaging van de melkprijs in Frankrijk om die beter in evenwicht te brengen met de lagere melkprijs in Duitsland. Partijen hebben wel afgesproken dat ze opnieuw gaan praten over nieuwe indexen voor de melkprijs. Om die reden is de organisatie van melkverwerkers FNIL uiteindelijk akkoord gegaan. "Op korte termijn zal dit akkoord de gemoederen onder de melkveehouders bedaren,"’ hoopt Brichart. Ook minister Le Maire spreekt van ‘een goed resultaat en een positief signaal'.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter

  Leuk voor die Nederlandse boeren die
  aan Walhorn leveren

 • no-profile-image

  Janne

  Zolang we hier als mvh. stil blijven vindt FC het natuurlijk prachtig. In Brabant zit een stelletje gezapige boeren te slapen in de vergaderingen. En als iemand namens hen het woord voert, steunen ze hem of haar niet eens! En vooral de zuiderlingen blijven geloven in de ZLTO praatjes. En samen is het dan: Houd u ze dom, houden wij ze arm.

 • no-profile-image

  melkveehouder ;toen nu en dan

  constructief overleg is rendabel;melkverwerken moet rendabel blijven;maar melk produceren moet ook rendabel blijven.
  In Frankrijk gaat dit schijnbaar.
  Waarom hier niet?

 • no-profile-image

  paysan breton

  Wanneer worden de boeren in vooral noord-west europa ( Nederland, Denemarken, Noord-Duitsland) nou eens wakker? We worden gewoon tegen elkaar uitgespeeld of hebben jullie dat nnu npg niet in de gaten?Stel je eens voor dat de banken het infuus eruit zouden trekken en je de aflossingen niet kon stopzetten? Hoe lang was je dan nog boer? En voor wie werk je nu eigenlijk?
  De agro-industrie en de banken verdienen kapitalen aan dit spel dat met medeweten en goedkeuring van de politiek gespeeld wordt en dat de boeren steeds verder in het moeras laat zakken.
  De enige oplossing is verandering van de Europese politiek, steun daarom de EMB en luister niet naar de tradionele vakbonden die dit vuile spel uit (meestal persoonlijk) eigenbelang meespelen.

 • no-profile-image

  prutser

  Die Franse boeren krijgen tenminste nog wat voor elkaar. Kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen. Hier is het ja en amen knikken en alles maar slikken voor zoete koek.

 • no-profile-image

  Willem

  10 % ten opzicht van wat !!!
  Het prijs systeem in Frankrijk is erg ingewikkeld. Prijzen worden altijd aangegeven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo kunnen we in maart 29 ct hebben, en in april 25 ct et toch 10% prijsverhoging. Als in april vorig jaar de prijs 23 ct was.
  Bovendien worden de prijzen van vorig jaar geherwaardeerd om grote prijsschommelingen uit te wissen en de basisprijs (waarop de prijsverhogingen of verlagingen gebaseerd worden) beter uit komen.
  Snapt iemand er nog iets van ?
  Verder wordt de franse prijs strakker aan de duitse prijs gekoppeld, die op dit moment 15% lager is dan in Frankrijk. (+10% - 15% ??).
  Verder zijn we bang dat we binnenkort kontrakten (5 - 7 jaar) moeten tekenen zonder de minste prijsgarantie en produktiebeheersing waardoor we als boeren geheel aan de industrie over geleverd zijn.

  Kortom : ziet er mooi uit, maar er zitten nesten met adders onder het gras.

 • no-profile-image

  Arend Otten

  1O % van weinig er bij krijgen blijft nog steeds weinig.Dat dit de gemoederen zal bedaren geloof ik niet.De indexen in www.milkmarketingplan.com gaan uit van basisprijs 53 euro cent per kg melk . Dit geld voor Franse maar ook voor Nederlandse melk.

 • no-profile-image

  owg

  die fransen zijn geen kikkers zoals de nederlandse boeren springen niet uit de ton

 • no-profile-image

  pierre

  Ik hoop wel dat de melkfabriek waar ik aan lever(entremont) zich aan de afspraak houdt, want dat was in 2009 niet het geval

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.