Home

Achtergrond

Franse boeren roepen op tot boycot President-zuivel

Veehouders uit het noorden van Frankrijk hebben opgeroepen tot een boycot van boter en kaas van het merk President.

Ze willen daarmee protesteren tegen de te lage melkprijzen bij Lactalis, het grootste kaasbedrijf van Europa dat ook President produceert. De Franse consument zou wat de boeren betreft ook alle andere producten van Lactalis moeten laten liggen.

‘’De boeren werken voor niets en de aandeelhouders worden steeds rijker,’’ aldus de boerenbonden in Pas-de-Calais en omringende regio’s. Zij beschuldigen Lactalis er van de landelijk afgesproken index voor de melkprijs niet te volgen. ‘’In plaats daarvan geeft de groep wel 800 miljoen uit voor een overname in Spanje.’’ Volgens de boeren ‘moeten de consumenten nu onmiddellijk reageren en alle producten van President en Lactel weigeren’.

Een woordvoerder van Lactalis noemt de actie tegenover het Franse persbureau AFP chantage. ‘’Dit is zeer verbazend, we bevinden ons in een land waar de vrijheid van zakendoen kennelijk niet normaal is.’’ Volgens Lactalis praten de boeren ook voor hun beurt omdat de onderhandelingen over de melkprijs voor het tweede kwartaal nog steeds aan de gang zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.