Home

Achtergrond 179 x bekeken

Flinke schommelingen in prijs voor Franse prei

De Franse preiprijs gaat de laatste weken als een jojo op en neer.

Volgens het tuinbouwschap Interfel is dat toe te schrijven aan het grillige weer. De laatste weken ligt de prijs van prei in Frankrijk echter wel weer op een aanvaardbaar niveau.

Nadat de vraag naar prei in december eerst wat aantrok door een aangekondigde transportstaking en een koudegolf, zakten de verkopen rond de kerstdagen zoals gebruikelijk weer wat in.

In januari zorgde hevige sneeuw val en kou ervoor dat de oogst nagenoeg stil kwam te liggen en het transport veel problemen opleverde. Aan de andere kant was prei als wintergroente juist erg gewild. Dat leidde tot een explosie in de prijzen, die volgens Interfel echter maar van korte duur was.

Nadat de eerste problemen waren verdwenen, zakte de prijs in, ook al doordat veel vertraagde oogst alsnog op de markt werd aangevoerd. Vanaf eind januari is het evenwicht weer een beetje teruggekeerd. De laatste weken wordt prei nog altijd goed verkocht waardoor de prijs op een niet al te hoog, maar aanvaardbaar peil blijft, stelt Interfel.

Of registreer je om te kunnen reageren.