Home

Achtergrond 197 x bekeken

FAO: suikerprijs daalt maar nog altijd op hoog niveau

De suikerprijs is in februari 4,2 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder.

Dat blijkt uit indexcijfers die wereldvoedselorganisatie FAO verzamelde. De prijs ligt echter nog altijd 50 procent hoger dan het gemiddelde over 2009.

De suikerprijs bevindt zich op een recordniveau vanwege relatief lage voorraadniveaus in combinatie met mislukte oogsten in de belangrijke suikerexporterende en consumerende landen India en Brazilië. Het regenseizoen kwam in sommige Indiase deelstaten laat op gang.

Volgens de Indiase brancheorganisatie van suikerproducenten gaat de prijs van ruwe suiker in april dalen tot het laagste niveau in 8 maanden tijd. Speculatief kapitaal zou de wereldmarktprijs enigszins hebben opgedreven, en speculanten kiezen nu voor andere markten.

De organisatie vindt bijval van de Amerikaanse grondstoffenhandelaar Bunge Limited, dat prijzen eerder "dubbel het normale niveau" noemde, en de verwachting uitsprak dat de prijzen zich het tweede deel van dit jaar enigszins zullen matigen. De Europese Unie kan nog meeprofiteren van de gestegen marktprijs doordat het exportquotum met 500.000 ton is verruimd.

India verwacht ongeveer 16,8 miljoen ton te hebben geoogst als het seizoen afloopt op 30 september. Dat is 2 miljoen ton meer dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.