Home

Achtergrond 237 x bekeken

FAO bezorgd over gebrek steun voor monitoring H5N1

Een internationaal team van experts is bezorgd omdat de steun voor het monitoren van wilde vogels die mogelijk H5N1 verspreiden, afneemt.

Volgens de experts zijn wilde vogels niet de belangrijkste dragers van de ziekte, maar wel een bron waar nog weinig van bekend is.

De zogeheten Scientific Task Force on Avian Influenza & Wild Birds is gelieerd aan Wereldvoedselorganisatie FAO. De organisatie stelt in een verklaring dat slecht boeren en het verhandelen van geïnfecteerd pluimvee de belangrijkste redenen zijn voor verspreiding.

Het virus wordt echter ook doorgegeven door vogelsoorten die regelmatig migreren. In de laatste 5 jaar zijn 750.000 vogels getest op het virus. Slechts een extreem klein aantal bleek geïnfecteerd te zijn met H1N1, en deze vogels waren nog altijd kerngezond.

Hun rol is volgens de wetenschappers echter nog onvoldoende verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.