Export bloemen en planten daalt 3 procent - Boerderij.nl
Home

Achtergrond

Export bloemen en planten daalt 3 procent

De exportwaarde van bloemen en planten kromp in februari met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 447 miljoen euro.

Dat meldt het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG).

Tot en met februari blijft de achterstand 7 procent en stokt de omzetwaarde op 762 miljoen euro. Een jaar geleden lag de daling na twee maanden op 19 procent. De lichtere krimp kan het begin zijn van een keerpunt naar groei, aldus HBAG.

De organisatie voegt daaraan toe dat de handel groei voor de korte termijn onwaarschijnlijk acht. De afzet van bloemen daalde met 4 procent het hardst. De omzet van planten ligt 1 procent. België is het enige land dat tot en met februari in waarde meer Nederlandse bloemen en planten afneemt. De omzet groeide 2 procent tot 32 miljoen euro.

Een relatief groot deel van de export naar België wordt feitelijk doorgevoerd naar Frankrijk en Engeland, landen die zelf direct respectievelijk 5 en 2 procent minder afnamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.