Home

Achtergrond 232 x bekeken 1 reactie

Euro stijgt weer door Grieks reddingsplan

De euro blijft zwak staan ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond, ook nu er een reddingsplan voor Griekenland op tafel ligt.

De Grieken zijn in ernstige financiële problemen maar kunnen wanneer de situatie onbeheersbaar dreigt te worden, rekenen op bilaterale leningen van andere landen uit de Eurozone.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bovendien helpen de financiën op orde te krijgen. Volgens de Europese ’president’ Herman Van Rompuy is Europa solidair met Griekenland en is er geen sprake van dat de Grieken uit de Eurozone worden geknikkerd. Het ING Economisch Bureau noemt het ”één groot compromis met vage terminologie en achterdeurtjes.”

Opvallend is dat Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, aanvankelijk tegen betrokkenheid van de IMF, was, maar nu zegt dat het plan voldoet. Zijn angst dat inmenging door het IMF de status van de Europese Centrale Bank verlaagt is in een dag tijd weggenomen. Investeerders lijken daarom nauwelijks overtuigd dat de Eurozone op orde is.

Voor exporteurs is het belangrijk dat de euro in ieder geval stabiel blijft. De euro daalde in de laatste week naar het laagste niveau in tien maanden wat op korte termijn de afzet steunt. Een euro is nu 1,33 dollar waard.

De euro zou ondersteuning kunnen krijgen doordat bedrijfskredieten in Europa weer aantrekken. Bedrijven hadden eind vorige maand voor 4.700 miljard euro aan leningen opgenomen, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Dat is ruim 13 miljard euro meer dan in januari.

Het is volgens ING een belangrijk teken dat economisch herstel versneld doorzet. Bij herstal gaan consumenten eerst weer meer uitgeven en daarna bedrijven. Bedrijven kiezen vaak voor leningen met een looptijd van meer dan vijf jaar omdat de langetermijnrente nog altijd relatief laag staat.

Voorraden zijn door bedrijven verkleind en lijken niet te groeien. Juist voorraden worden vaak kort gefinancierd.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    nn

    kop dekt de lading niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.